ЉУДИ

ЗОРАН БАЧАРЕВИЋ

У својој седамдесет трећој години преминуо је дипломирани спортски новинар у пензији Зоран Бачаревић. Зоран је читав свој радни век провео у „Ибарским новостима“ где се, као млад новинар, у спортској рубрици „калио“ поред друге краљевачке легенде, свог старијег колеге Драгољуба Обрадовића Кондиса. Током своје вишедеценијске каријере радио је и на Радио Краљеву, али на телевизију као медиј никада није желео, свесно је препуштајући новијим генерацијама. Ипак, у историји ТВ Краљево остало је записано да је први снимак једне фудбалске утакмице Слоге, октобра 1992. године коментарисао Зоран Бачаревић. То је био и први продукцијски производ телевизије који је отишао у етар.

Био је диван и пажљив колега који је млађима желео да пренесе све што је сам знао. Непогрешиво је памтио датуме рођендана својих пријатеља и умео да их обрадује и у познијим годинама, онда када би помислили да су сви други заборавили на њих.

Зоран Бачаревић је генерацијама млађих колега био учитељ новинарства и живота. Био је „добри дух Ибарских новости“, духовит и мудар, мргуд и шерет, бритке речи која је непогрешиво циљала, а никог повредила. Мајстор новинарског заната, од помоћи онима који су били спремни да уче, незлобив према онима који су се задовољавали са мање… Зоран Бачаревић је преминуо 19. марта, сахрањен је на Новом градском гробљу у Краљеву. На комеморативном скупу колеге и сарадници су се опростили од њега.

Један од некадашњих директора ЈП Ибарске новости Зоран Николић је подсетио да је Бачаревић припада оном малобројном кругу првих дипломираних политиколога у нашем граду и да је у Ибарским новостима почео да ради 1974. године:

– Био је човек специфичног кова. Некима појавом испрва груб, али онима који су упознали његову племенитост и доброту његове душе био је поуздан пријатељ. Од оних је које није било лако одмах разумети и прихватити, али је онима који би прошли његов ‘скенер’ био и остао друг до краја, посебно у њиховим најтежим животним тренуцима. И наравно да му таквом није било ни мало лако да опстаје и траје четри бурне деценије. У професији која за постулате има речи: објективно, правовремено, истинито – у окружењу које је олако мењало друштвене векторе, а још лакше се одрицало људи који не прихавтају да друштвене заокрете слепо и беспоговорно следе.

Новинар Александар Даишевић подсетио је да је Бачаревић 32 годино био уредник спортске рубрике у Ибарским новостима. Мање је познато да је четири године пратио и теме из области привреде, зашта је добио награду Привредне коморе.

– Остаће упамћен по рубрици ‘Сазнајемо’, која је 15 година излазила у Ибарским новостима, а највећи број редовних читалаца је наше новине читао од последње стране управо због те рубрике. Имао је излете на радио и телевизију, али је за Ибарске новости био везан читавог живота.

Даишевић је подсетио и на интервју који је радио са Зораном Бачаревићем пре пре десет година поводом 3.000. броја Ибарских новости. Зорба, Бачо, Чича – што су све били надимци нашег колеге, тада је између осталог рекао:

„Искрено, да данас почињем испочетка, никад се не бих бавио новинарством. Тежак посао, нецењен, останеш на крају го и бос… Почетком 2010. сам остао без посла, предузеће је отишло у стечај, скоро да се угасило, ја сам у позним годинама морао на тржиште рада – то је најгори тренутак у мом животу“ – рекао је Бачаревић у том разговору за Ибарске новости.

Фотографија Горан Шљивић

Оставите одговор