ЉУДИ

ЖИВОГ ГА ПРОГЛАСИЛИ МРТВИМ

Милутин Петровић (57) из села Сибница добио је писмо у ком је сазнао“ да је његова жена удовица. Милутинову супругу су позвали на оставинску расправу, а он је поред ње седео жив и здрав.

Последњих месец дана остаће заувек урезани у памћење свима у пољопривредном газдинству породице Петровић. Ни слутили нису, кажу, те среде какву ће им вест поштар донети.

“Моја жена Радуна је радила у цвећу, био сам на пет метара од ње када нам је на врата покуцао поштар. Поздравио сам се с њим, помислио да јој је донео наследство, иако ми је то било чудно јер се још пре пет година одрекла имовине у корист браће. Зато и нисам обратио пажњу на то шта чита. Видим пребледела, чита једном, чита други пут и онда каже: ‘Ја сам постала удовица!’ Ја јој кажем: ‘Ако, лепо жено’!, узмем писмо и имам шта да прочитам“, започиње несвакидашњу причу Милутин.

Милутинов датум мрти се поклапа са датумом рођења.

Најгоре од свега је што је моја смрт проглашена на дан мог рођења! Прогласити човека мртвог је врло опасна ствар! Мене неко сад да дође да убије, неће одговарати јер сам већ мртав. Два пута не могу да умрем“, жали се Милутин.

Али, није то једина мука која га је задесила.

Искључили су ми картицу преко које добијам новац, онда сам отишао у МУП, па су ми је одблокирали. Јако сам потресен. До свега овога сам пушио кутију цигара дневно, сад ми ни две нису довољне. Увече седим, не могу да спавам и размишљам да ли је грешка или је ово неко намерно урадио… Па се мислим можда ми неко дође на врата, где ћу ја и како“, јада се Милутин.

Био је у МУП-у, па у суду, а пошто је у питању кривично дело, случај је сада у рукама јавног тужиоца у Краљеву. Најнепријатније изненађење дочекало га је код нотара, који је позив и послао.

Адвокатица нас је буквално избацила уз канцеларије. Прочитала је наш захтев, и питала адвоката: Што нисте уписали име покојника? Он је шокирано питао: Како да упишем, ево човека стоји испред вас? Она је само рекла, ‘мора тако’. Питао сам је зашто тако, па није то као да се одвезало куче и сад шета по граду“, негодује Милутин.

Више од 36 година је у браку са супругом, и већ су помислили су да су све турбуленције прегурали преко главе.

Да ми неко прогласи супруга да је мртав а он жив, то је ван памети! Читала сам тај позив који ми је стигао и шокирала се. Првих седам дана били смо много уплашени“.

После су комшије долазиле, сажаљевају случај, па се шале…

А мени није свеједно. Није ни дан-данас. Ишао је у Краљево да среди администрацију и вратио се сав избезумљен. Звала сам Хитну да дођу, јер није знао где се налази, иако ми је причао и да без њих може да се доведе у ред. Само да ми је да знам зашто се све ово десило. Зато и питам ко је и како издао умрлицу и ако она не постоји, на основу чега је покренут поступак после ‘смрт’“, каже Радуна.

Мондо

Оставите одговор