ЉУДИ

ЖИВКО СЛАВКОВИЋ

Природа и наука су обележиле читав радни век професора у пензији, мр Живка Славковића, који је упоредо преносећи знање ученицима, истраживао флору овог краја. вишегодишњег рада биолог Живко Славковић из Краљева сакупио је и обелоданио више од 170 рецепата из народне медицине централне Србије. Рецептуре је бележио у разговору са старим људима Шумадије који су народне лекове сами правили и користили. Рецепти су корисни, разноврсни, а многи су занимљиви, а понки чак и веома необични.

Многи га познају, или су бар чули за њега тражећи помоћ против какве бољке, али, краљевачког природњака, магистра биологије и пензионисаног професора Живка Славковића (рођен 3. новембра 1946. године у селу Каменици код Краљева) мало ко одиста зна друкчије осим као „чудака“ који уме да чини чуда.

Иако је цео свој живот посветио проучавању природе, а нарочито биљном свету свога родног краја, задуживши тиме не само Краљевчане, Славковић је за многе суграђане, и данас, само особењак, расејани професор или тек докони пензионер. А, пуних 30 година радио је као професор биологије по краљевачким средњим школама, проводећи „остатак“ живота на падинама Столова, Гоча и Жељина, у проучавању биљака и биљчица овог краја, одгонетајући врсте, порекло и својства које је детаљно описивао и записивао.

Данас, после више деценија преданог, неретко и пожртвованог рада, иза професора Славковића стоји опус од 63 књиге и педесетак научних радова, стручних прилога и саопштења, у којима су сабрана сва његова сазнања о биљном свету краљевачког краја. И све је то исписано научним, али јасним, разумљивим језиком о свакој, па и „најбезначајнијој“ биљци која у васколиком свету природе има своје место.

Користећи се својим сазнањима, али и народним предањима, професор Славковић је тако сачинио и „списак“ од око 500 лековитих биљака овог краја, њиховим стварним али и „чудотворним“ својствима, из којег је проистекла и књига са 170 рецепата традиционалне медицине.

Имао је прилику да после завршених студија, оде у Лион у један научни институт међутим, осећао је да треба да остане овде, у свом народу, и да да допринос нашој науци. Прођоше деценије, он и даље истражује и експериментише за своју душу и труди се да посебно младу генерацију едукује колико су биљке наши пријатељи и да им упутства за здрав живот.

То је мр Живко Славковић, дипломирани биолог из Рибнице код Краљева који је свој живот потпуно посветио ботаници, екологији, истраживању изворских вода Гоча и посебно – етномедицини централне Србије и краљевачког региона.

Оставите одговор