МЕСТА

У ЧАСТ СТРИПУ – ЧИТАОНИЦА ПОРОДИЦЕ ЖИВАНОВИЋ

Захваљујући породици Живановић, Краљево може да се похвали да је по нечему необичном јединствено у Србији! Наиме, прва приватна стрип читаоница код нас “породица Живановић” из Краљева, јединствена је у Србији.

На адреси Хајдук Вељкова 54б у Краљеву, у пријатном амбијенту читаоци имају могућност да прочитају велики број дела девете уметности. Читаоница располаже са више од 2.000 различитих стрип наслова. За све љубитеље Загора, Мистер Ноа, Алан Форда, Кен Паркера и осталих Бонели јунака. У понуди је, такође, и велики број стрип албума разних издавача из Србије и окружења као што су Чаробна књига, Комико, Бесна кобила, Фибра итд.

Поред експанзије разних онлајн игрица и виртуелне забаве, стрип је данас скоро заборављена уметност, али ипак некако егзистира, захваљујући читаоници „породица Живановић“, непоправљивих стрип-романтика, који негују култ девете уметности.

У бившој Југославији не читати стрип и не имати бар једног омиљеног јунака било је као аномалија. Није било куће у тадашњој држави на брдовитом Балкану у којој није било неколико свесака с авантурама стрип-јунака Загора, Алана Форда, Текса и других… Бивша Југославија имала је развијено тржиште стрипа, а многи су током пунолетства као највредније што имају истицали колекције стрипова.

Они који читају стрипове сложиће се да је стрип јединствена врста уметности која може одлично да вас забави и увуче у неке магичне светове. А они који до сада нису имали прилике да се сусретну са овим обликом уметности, увек могу да се са неким стрип јунаком упусте у нову пустоловину. Довољно је да прошетају до стрип читаонице „породица Живановић“ у Краљеву.

Оставите одговор