ЗАНИМЉИВОЧЛАНЦИ САРАДНИКА

КРАЉЕВО НА ПОШТАНСКОЈ МАРКИ

У оквиру едиције Градови Србије, крајем прошле године, на поштанској марки коју је штампала је Пошта Србије. нашао се мотив из Краљева – Трг српских ратника; да ли ову марку можемо да нађемо у краљевачким поштама?

Издање поштанске марке са мотивом Трга српских ратника у Краљеву, прате пригодна вињета на којој је Споменик отпора и победе, као и одговарајући коверат „првог дана“. Ову поштанску марку штампала је Пошта Србије у оквиру едиције Градови Србије.

Већ у првим реченицама поменули смо неколико термина чије нам значење није довољно јасно. Да бисмо информацију комплетирали и да бисмо сви нешто научили, обратили смо се филателисти из Краљева Горану Суши. Он је права особа за ову тему, јер је на једној од националних изложби „Србијафила“ освојио треће место управо за колекцију посвећену Краљеву на маркама и осталим поштанским објектима.

– Целину посвећену Краљеву која је штампана јесенас, чине поштанска марка номиналне вредности 60 динара са мотивом Трга српских ратника,  вињета и коверат. Табак чини осам марака, а у средини у деветом пољу је вињета, која никада нема номиналну вредност, односно нема поштанску тарифу. Трећи део је „коверат првог дана“, чија је међународна ознака ФДЦ (фирст даy цовер). Коверат ФДЦ се штампа једино тог дана када изађе марка и носи „жиг првог дана“, у овом случају то је 8.9.2021. ФДЦ коверат се штампа у малом тиражу, претпостављам да је то било око 500 примерака.

Горан Суша каже да иако је штампан у малом тиражу, ФДЦ коверат у овом тренутку нема велику вредност, али да је може имати када прође нека деценија, као и да постоје колекционари који су посвећени управо скупљању ФДЦ коверата. Сазнајемо још прави комплет поштанских производа чини и „маxимум царта“, односно разгледница са мотивом марке и „жигом првог дана“ или одговарајућим пригодним поштанским жигом. „Краљевачки комплет“ не садржи „максимум карту“.

Најстарији предмет у Сушиној колекцији посвећеној Краљеву је коверат са „писмом Карановца“ односно жигом из 1856. године. Наиме, у Србији од 1840, када је почео јавни поштански саобраћај у Кнежевини Србији, до 1866. нису постојале марке, већ само жигови на службеној пошти.

– Мотиви који имају везе са Краљевом били су на поштанским маркама релативно често, или релативно ретко, како се узме. Треба имати у виду да је у 19. веку пошта у Карановцу била споредна, главни правци су били од Београда ка Нишу, па даље на југ, и од Београда ка Ужицу и западној Србији. Могло би се рећи да су на маркама чешће од осталих били мотиви манастира Студенице и Жиче, између осталих и на издањима из 1943. Нажалост, спомен на стрељање октобра 1941. никада се није нашао на поштанској марки, за разлику од неких других стратишта у Србији. Марка са мотивом Краљева која је сада штампана мислим да је прва после 30-ак година.

Горан Суша каже да ћемо у краљевачким поштама тешко наћи ову марку са мотивом Краљева, јер пригодна издања која издаје Пошта Србије – у спомен на важне датуме људе, места, догађаје – из Краљеву се ретко наручују. Разлог није тешко претпоставити, нека се свако од нас запита пре колико година, па можда и деценија, је последњи пут послао писмо или бар разгледницу. Углавном се шаљу пакети и званични дописи, па се зато уместо питорескних маркица лепе безличне беле налепнице.

Радмила Весковић – Портал Круг

Оставите одговор