КУЛТУРА

ТРАЈУ ЧЕТРДЕСЕТ ГОДИНА

Најдуговечнији бенд на краљевачкој рок сцени је „Гама Зрак“. Они су 10. септембра 2021. године у „Гастро пабу“ који негује добре живе свирке, прославили 40 година постојања. Велики број посетилаца који воле музички опус „Гама Зрака“ уживали су у добрим свиркама слављеника, као и краљевачких бендова: Октава више, Good Will i Дечја радост, који су увеличали велику рођенданску журку.

Како је настао Гама Зрак? Некада је постојала група „Лед“, настала на Дан Републике 29. новембра 1978. године  након  распада  групе „КВ експрес“ (од 05. октобра 1977. до јануара 1978. године када је одсвирала прву и последњу  свирку  у краљевачком  позоришту). Кроз групу ЛЕД је прошло доста добрих музичара: басиста Срећко Папић – Фанто,  бубњари: Алија Абдулахи – Аки, Ненад Бранковић – Конга (касније Смак и Освајачи), вокали: Драган Веселиновић – Веске, Драган Бандука – Бамби, Ђоле Каровић, Драган Ранитовић – Гаги ,   клавијатуристи:  Предо  Недељковић, Нешо Вишњић, ритам гитара Драган Мијатовић – Мујакис; гитара и вокал  Милан Ђокић – Микац.

Онда су 01. септембра 1981. године решили да промене назив бенда па је тако у сепареу  старог ресторана „Кош“  настала група „Гама Зрак“  са поставом:  бубњеви  Мирослав  Радоичић – Мунде , бас  Дејан Вукићевић – Сремац,  вокал  Драган Ранитовић – Гаги, гитара  Драган Мијатовић – Мујакис и  гитара  Милан Ђокић – Микац. Радили  су под утицајем домаћег и страног рока  претежно ауторске  песме, али су већ  тада   скидали легендарне песме од Deep Purple, Whitesnake…

Микац се сећа када је Гагију однео плочу „Deep Purple, Made in Europe“ и пустио „Mistreated“, те му рекао да то треба скину за свирку. Гаги рече: ,,Јеси ли ти луд, ко ће ово да пева?“. Микац је показао на њега и једва га је убедио… Та песма је годинама Гагију била заштитни знак, јер нико  није могао тада да је тако отпева као он. Сви остали у бенду су прашили уз тадашњи велики хит. Чак су се сами одушевљавали како је то њима звучило!

Већ наредне 1982 године, бенд запажено наступа на првој већој краљевачкој манифестацији, која је одржана „Под обалом“ у организацији  Животе Јевтића  и  Раше Грубора, где је на отвореном учествовало доста бендова из околних градова и „ЈУ група“. Ту је први пут одсвиран „Mistreated“.

Многи су половином деведесетих година мислили да је  Р&Ролл  изумр`о.  Те 1996. године поново се састаје Гама Зрак и одлучују да „као“ прославе 10 година  непостојања бенда, тако што ће коначно да сниме албум, да „увију“ мало свирку уз поп ритам.  Олег Живковић почиње да свира бас и код њега у кући почињу пробе и дограђивање песама које је већином Микац урадио још у војсци. 

Од 2012. године, поред Микца и Мундета у сталној поставци бенда су још Тошо, Цапо и Штављо.

Оставите одговор