Некатегоризовано

СТАРА КАСАРНА

Када је 15. јануара 1883. године, односно 3. јануара по старом календару, донет је Закон о устројству војске, укинута је народна војска уведена у време кнеза Михаила Обреновића и заведена је општа војна обавеза у стајаћој војсци, тзв. стални кадар. По новом закону војна служба трајала је две године, а њом су обухваћени сви војни обвезници старости од 20 до 50 година. Они су подељени у три позива: I позив (20-30 година старости), II позив (30-37 година) и III позив (37-50 година). Устројство стајаће војске дело је краља Милана Обреновића.

У време доношења закона у Краљеву је био стациониран штаб IV артиљеријског (дринског) пука, као и три батерије II дивизиона и једна батерија I дивизиона истог пука. Од 1883. године у граду се налазио штаб Моравског пољско-артиљеријског пука, па од 1886. штаб Шумадијског пољско-артиљеријског пука. Ову јединицу заменио је 1901. године II коњички пук „Цар Душан“ који ће у Краљеву остати до Балканских ратова.

Касарна II коњичког пука „Цар Душан“ у Краљеву налазила се на месту данашње стамбене зграде у чијем приземљу је некада била продавница „Леснина“, па се зграда и даље тако назива. Овај простор града се до пре неколико година звао Трг Војске Србије, који у овом контексту имао добро утемељено име.

Касарна је била велика, спратна зграда, са натписом војне јединице на главној фасади, окружена боровима и ограђена дрвеном оградом. На разгледници се виде официри, војници и пролазници, који позирају фотографу.

Оставите одговор