ВРЕМЕПЛОВ

ЈУБИЛЕЈИ У ОВОЈ ГОДИНИ

Пре 140 година, тачније 19. априла 1882.године Карановац је указом краља Милана Обреновића променио име у Краљево као успомена на проглашење Краљевине Србије и долазак првог крунисаног владара после косовске трагедије у ову варошицу.

Исте 1882. године у Краљеву је, указом краља Милана, основана Пољопривредна школа (у то време једина у Србији) која је радила у новоподигнутој згради у којој је данас смештен Музеј. Први директор те школе био је познати стручњак др Ђорђе Радић.

Навршава се 120 година од 1902. године када је пуштена у рад пруга узаног колосека Сталаћ – Крушевац – Краљево.

Пре 110 година, 1912. године индустријалци Кнежевић и Радовановић су у Рибници подигли млин на електро-погон. Млин је, у то време, био највећи у Србији: имао је шест спратова и капацитет од око 500 тона жита годишње. Они су 1902. године на реци подигли прву хидроелектрану (снаге 58,9 KWh), која је напајала електричном енергијом њихов млин, а и осветљавала централни градски трг, неколико околних улица и нека надлештва и стамбене зграде.

Тачно је 90 година од 1932. када је почела изградња споменика српском војнику у центру Краљева. Исте године основана је столарска радионица «Јединство», које је касније пословало као  «Стари јасен» у оквиру индустрије „Јасен“.

Пре 60 година десила се територијална реорганизација, па је 1962. године краљевачкој општини припојена општина Витановац, а 11 села из општине Краљево (Буковица, Бапско Поље, Лађевци, Лазац, Милочај, Мрсаћ, Мусина Река, Обрва, Самаила, Тавник и Цветке) је прикључено новоформираној општини Мрчајевци.

Навршава се 50 година, од како су 1972. године вожене прве ауто трке на аутодрому Берановац.

Пре 40 година, 13. октобра 1982. године, Споменик српском војнику враћен је на централни градски трг, око 13 часова, у оквиру уређења трга. Подигнуто је реконструисано подножје висине 10.55м на коме је постављена оригинална фигура војника, висине 4.10м.

30 је година од како је у оквиру тадашњег Јавног предузећа „Ибарске новости“ почела да ради ТВ Краљево.

Оставите одговор