МЕСТА

СЕЛО СА НАЈВИШЕ ВОДЕНИЦА

Старо Село на планини Чемерно код Краљева од давнина је познато по воденицама поточарама, старијим од једног века. Воденичари из овог краја никада нису узимали ујам, то јест одређену количину брашна, нити су гледали колико товара кукуруза и жита сељаци доносе у воденицу, већ су се довијали како да наплате млевење.

Старо Село се налази испод самих врхова Чемерна. До села воде нешто бољи колски, неасфалтирани путеви. Никада није имало више од осам кућа. Домаћинство породице Павловић из Старог Села састоји се од две стамбене куће. Ипак, једна је празна. Заправо у Старом Селу у свега шест кућа живе људи.

У овом планинском беспућу преостале су још четири воденице поточаре. Испада тако да свака друга кућа има своју воденицу и да су у селу сви воденичари. Хранислав Павловић има најстарију воденицу. Његов деда ју је добио у мираз 1896. године. Сељаци из доњих крајева Чемерна, описује Хранислав, кукуруз и жито су млели без ујма, али су за узврат морали да надниче у шумама.

– Свако је млео колико је хтео, а шест дана је радио за воденицу. Морао је да одужи. Није гледало се то на кило. На рабош. Него је млео и шест дана си дужан да радиш за воденицу – описао је Хранислав некадашњу праксу.

Јеленко Кошанин је много труда уложио да обнови своју, иако не памти када је неко из другог села донео товар кукуруза или пшенице.

– Ова воденица саграђена је пре око 100 година, можда и више, није битно. Углавном и даље је у функцији. И даље ће да ради ако „имадне„ ко да меље у њој, да доноси жито – каже Јеленко.

У селу се догодило нешто, што овде ни најстарији не памте. Млађи, који су се давно одселили своју децу све више и све дуже остављају код бабе и деде због епидемије коронавируса. Тако су деца нешто и научила о старим воденицама и животу у селу.

– Јако волимо да нам дођу унучићи. Да им покажемо да и они то виде. Да, занимљиво им је све. Тако те ствари, како се некада живело, радило и тако – истиче Нада Кошанин из Старог Села.

У брвнарама у селу, људи су живели пре 30 година. Многе су сачуване од пропадања као и воденице. Ипак, у селу тврде да би им добро дошла помоћ или финасијска потпора, како би и у селима на Чемерну покренули етно и сеоски туризам.

Ратко Бечки на Порталу Круг

Оставите одговор