МЕСТА

ПАЈИЋА ВОДЕНИЦА

Не зна се тачан датум изградње и пуштања у рад ове воденице у Роћевићима. Према расположивим подацима из купопродајног уговора и тапије види се да је воденицу купио Красомир Пајић од Чедомира Лазаревића из Роћевића 1924.године, који ју је добио у наслеђе, те се претпоставља да је стара преко сто година, а зна се да никада није престајала са радом осим у случају поправки. Садашњи власник воденице је Ранко Пајић, а на воденици подједнако ради и његова супруга Мирка – Мица. Претходни власник била је Виторија Пајић – Ранкова мајка.

Вода која омогућава рад воденице долази јазом дужине нешто мање од 800 метара и потиче из Роћевачке реке, у доњем току познате као Мусина река, која је преграђена бетонском уставом, устава ствара малу акумулацију и усмерава воду у јаз и даље према воденици. Садашње стање јаза је доста проблематично, због великих поплава које га засипају, тако да је тренутно неопходно избетонирати зид јаза у дужини од 40 метара.

Вода долази у бетонирани део јаза непосредно уз воденицу, који се зове бадањ, спушта се читавих 9м дужински где пада на металне лопатице (раније су биле дрвене), а висинска разлика нивоа воде је 3,5м. Вода улази у ципун – дрвени левак који усмерава воду према лопатицама које окрећу камен. Камен се састоји из два дела, окреће се само горњи део камена док је доњи део стационаран. Камен се ретко мења већ се подсецује. Садашњи камен је стар близу 30 година и купљен је у Попини код Трстеника.

Углавном се меље бели кукуруз и добија бело пројино брашно. Ређе, кад неко тражи, меље се пшеница за црно брашно од кога се, помешаног са 10% хмеља, пече најквалитетнији црни хлеб.

Капацитет воденице је приближно 100 кг кукуруза за 3,5 сати рада. Воденица је скоро свакодневно у употреби у зависности од захтева оних који мељу и опслужује веома широко подручје које обухвата: Роћевиће, Мирајиће, Буковицу, Пекчаницу, Самаила, део Конарева, Врдила, Мрсаћ…

Мирко Вуковић

Оставите одговор