МЕСТА

СТОЛОВИ

Кажу да нигде дивљи нарциси не миришу тако лепо као на планини Столови која се са јужне стране уздиже изнад Краљева, манастира Жиче, средњовековног града Маглича и ибарске клисуре. На овој планини се већ годинама уназад одржава један је од најстаријих и најлепших догађаја Србије “Нарцису у походе”. Хиљаде љубитеља цвећа, планина и природе прошле су стазама протеклих година, носећи са собом утиске који се речима не могу описати. Доживљаји, емоције, нова познанства, а све у предивном амбијенту планине која сваког свог посетиоца испуни позитивном енергијом која остаје дуго у њему.

Оно што је највећа атракција и што највише привлачи љубитеље природе јесу крда полудивљих коња која слободно шетају планином. Готово је немогуће да одете, а да не сретнете бар једну од ових дивних животиња. Једно крдо овде живи већ више од 30 година. Гиздаве лепотане које више од једне деценије предводи неприкосновени вођа и господар пастув Моро временом су постали и права туристичка атракција која из године у годину привлачи све већи број посетилаца, заљубљеника у природу и животиње.

Сваки коњ има свог власника, али одвајање од крда и окружења на које су навикли је готово немогуће. Иначе, коње су на планину најпре доводили мештани Жиче, Каменице, Маглича и других околних села на обронцима Столова како бар лети не би морали да обезбеђују храну за њих, али они су се ту временом настанили. Дружење са коњима у овој нетакнутој природи за сваког појединца је доживљај. Животиње су се поприлично навикле на људе. Ипак, ако пожелите да приђете ждребету то нећете успети јер их старији коњи чувају. Можете их фотографисати али са одређене дистанце.

Једном се чак десило да је планинарима коњ препречио пут и да ма колико они били мирољубиви није свеједно, јер те животиње нису свакидашње, хране се здраво, све време се слободно крећу по великом пространству и буквално су сачињени од мишића и прелепе сјајне длаке. Они храбрији носе шећер са собом и када им понуде коњи врло радо прихватају поклон.

Оно што још одузима дах када се попењете на овај природни бисер јесте поглед. Са врха, на коме се често смењује неколико годишњих доба у пар сати, види се Нови Пазар, Копаоник, Гоч, па чак и Ртањ. Пешачка тура започиње великим успоном и траје око четири сата са спустом до манастира Жича или до села Брезна где планинари најчешће настављају своје дружење.

Иако је стара изрека да на Столовима лепота столује целе године налепше време за посету је крај маја када цветају нарциси.

Западне инфо

Оставите одговор