ЉУДИЧЛАНЦИ САРАДНИКА

СЕЋАЊЕ НА ДРАГОСЛАВА КОЧОВИЋА

Професор др Драгослав Кочовић рођен је 03.02.1954. године у селу Гошеву (општина Сјеница), као друго дете по реду, од оца Ранка и мајке Ковине, рођене Човић. Године 1960. породица Кочовић се досељава у Мошин Гај и Драгослав постаје ученик школе „ Вук Караџић“ Рибница, где стиче основно образовање. Након завршене основне школе уписује Индустријску школу (данас МТШ „14.октобар“), где се школује за машинбравара и успешно завршава занат. По завршетку средњег образовања заснива радни однос у Магнохрому. У фабрици од које је живео велики број краљевачких породица, проводи пет година и бива ангажован на одржавању ротационих пећи и ремонту манганских пераја.

Велика доза амбиције и воље као и присутне сталне жеље за напредовањем и перманентним усавршавањем одводи Драла из индустријске средине и креће да крчи пут ка главном граду. Факултет политичких наука у Београду постаће нови „полигон“ где ће наш Драле наступити и својим великим радом и трудом оправдати очекивања и успешно завршити студије (писавши молбу за убрзано студирање – завршио је за три године и имао три деветке, остале су оцене биле максималне).

Понос Мошиног Гаја – Рибнице и Краљева, власник црног појаса (мајсторског звања у каратеу), уписује последипломске студије на Факултету политичких наука у Београду и магистрира 1988. године. Радио је кратко време као социјални радник у општини Трстеник, где је био изузетно цењен и признат о чему сведоче негови бројни говори и реферати. Вративши се у Београд постаје асистент на матичном факултету где је велики број професора желео да види Драла на својој катедри и у свом тиму. Долази на ред и докторска дисертација, на којој је темељно и исцрпно радио, предан науци као и увек. У тој изради прекида га тешка саобраћајна несрећа која је захтевала опоравак од пар година.

Опет ћу поменути јаку вољу, жељу и веру у себе која му помаже да преброди сав тај пакао и врати се нормалном животу, раду и стваралаштву. Докторирао је раних деведесетих и затим је редом биран у сва наставна звања: доцент, ванредни професор, редовни професор.

Објавио је више књига: универзитетских уџбеника и монографија, научних истручних чланака из области социјалне политике и социјалног рада. Радио је и на факултету у Бјељини, Источном Сарајеву, Подгорици и Косовској Митровици, говорио руски језик и служио се енглеским.

У заслужену пензију одлази у октобру 2019 године као Редовни професор Факултета политичких наука у Београду. Када би резимирао свој радни век и напредовање у  каријери Драле би рекао овако: „ прво сам био пастир, ратар, индустријски радник, социјални радник и универзитетски радник“.

Изненада нас је напустио 12. 06. 2020 године и оставио велику и ненадокнадиву празнину.

Милош Кораћ

Оставите одговор