КУЛТУРАЉУДИ

НАГРАДА ЗА НОВЧИЋА

Рукопис песничке збирке под називом Доручак са Диогеном краљевачког песника Ивана Новчића проглашен је за најбоље песничко дело приспело овог пролећа на конкурс Матице српске – Друштво чланова у Црној Гори. Награда за прво место је штампање овог поетског дела.

У образложењу жирија – који су чинили мр Милорад Дурутовић, др Јелена Газдић и др Радоје Фемић – се између осталог истиче: „Пјеснички рукопис Доручак са Диогеном Ивана Новчића јесте исказ високе естетске вриједности, али и духовне зрелости – способности да се пјеснички субјекат, да се биће растеже, разапиње, између своје дијаболичне и своје божанске природе, а да притом не попуца по свим шавовима смисла. Потрага за Смислом управо и јесте сила која разбија хоризонталност људског искуства, тежећи да додирује вертикалне тачке Космоса.“

Иван Новчић (1972) живи у Краљеву, до сада је објавио 8 збирки песама, од тога прошле године две: Кајафин избор, Јауди племена мог и Љубав у Халдерону, а ове године Бестијаријум. Пише и прозу, па је тако 2017. објављена Новчићева збирка прича Срем и Суматра, а бави се и есејистиком: Емир Кустурица: поетика порицања смрти (2016, 2020) и Доњи ракурс.

Новчић је добитник и низа награда за песничко стваралаштво, од којих издвајамо: „Тома Радосављевић“ (2015), „Србољуб Митић“ (2019), прва награда Дома културе у Ивањици, као и награда „Гордана Тодоровић“  и „Стојан Степановић“ (обе 2021. године).

КАД ЈЕ ОТАЦ БИО БОГ

Нисам имао времена за оца

Да га храним, васпитавам и облачим

Да не би ноћу назебао

Никад га јорганом нисам покривао

Обузет неким мислима

Без мене је растао

Без мојих савета и препорука

Кроз живот се сам пробијао

Ниједну пару да му дам

Девојку у град кад је изводио

Онога јутра кад је умирао

Ни играчку му нисам купио

(Иван Новчић, “Доручак са Диогеном“)

Оставите одговор