СПОРТ

РОДОНАЧЕЛНИК ОДБОЈКЕ

Оснивач, први играч и тренер краљевачке Рибнице био је Душан Бошковић Боле (1936-2018). Сада већ давне 1954. године група младих људи из краљевачког насеља Рибница почела је да пребацује лопту преко мреже и већ те године забележене су прве, додуше, незваничне утакмице са екипама из окружења (Крушевац, Ниш…). Није било уопште спорно како ће се новоформирани клуб звати. Рибница је било логично име, а тада је почела да се пише историја клуба од великог угледа и значаја. Највише захваљујући Болу.

Читав живот посветио је одбојци, није пропуштао одбојкашке утакмице у Краљеву, и до краја живота остао је одан овом спорту. Иако у годинама, популарни чика Боле био је до својих последњих дана активан у клубу водећи школу одбојке, и као тренер пионирских селекција.

Увек jе посебно истицао период стварања клуба, у коме jе провео своj живот, прве утакмице на рибничкоj ледини, прве победе на турниру у Богутовцу, када jе Боле са саиграчима освоjио као награду одбоjкашку лопту. Следили су нови успеси, Српска лига, Друга лига, улазак у елиту 1974. године, осваjање Купа СФРJ 1978, први излазак на међународну сцену. Из „радионице“ великог Душана Бошковића изашла jе плеjада врхунских одбоjкаша, касниjе тренера, одбоjкашких судиjа, а надасве великих људи. Душан Бошковић jе у кариjери био тренер у Модричи, Смедереву, Новом Пазару, Крушевцу и оставио немерљив допринос развоjу одбоjке у тим срединама. Био jе селектор млађих репрезентативних селекциjа у време велике Jугославиjе, учествовао у оснивању Општинског одбоjкашког савеза Краљево, судиjске и тренерске организациjе, касниjе и регионалног савеза са седиштем у граду на Ибру. Љубав према одбоjци пренео jе на своjу децу, ћерку Лидиjу и сина Александра, сада успешног тренера.

У животу тих и ненаметљив човек, Боле – за пријатеље и играче, у спорту и одбојци несавладив, енергичнан, победничког менталитета, који је младе подучавао не само одбојкашким вештинама, већ и витештву, људскости, поштовању и поштењу. Нико у земљи није имао тако истанчан њух да пронађе великог одбојкашког талента, јер кога је Боле препоручио, тај је постао играч, репрезентативац. Многи су после Рибнице каријеру настављали у великим европским клубовима.

У част свом оснивачу, првом тренеру и играчу, Одбојкашки клуб „Рибница“ сваке године у Краљеву пред почетак такмичарске сезоне, организује меморијални турнир „Душан Бошковић“.

Оставите одговор