КУЛТУРА

ПРУЖА ИМ ШАНСУ ДА ПРЕЖИВЕ

У децембру прошле године, што од хладноће, што од штенећака и осталих смртоносних вируса, у великим мукама, угунуо је велики број уличних паса у централним улицама Краљева. На ове стресне призоре, грађани су махом окретали главу, али не и Миа Лазовић, млада Краљевчанка која заједно са још неколико племенитих суграђана, овог децембра чини све да се преосталим преживелим псима пружи шанса за излечење.

Према њеним речима, готови сви улични пси који бораве у центру града су тренутно заражени, и сасвим сигурно, уколико се не буду лечили и били збринути- угинуће врло брзо. Нажалост, чак и ако им буде пружена адекватна медицинска нега, већина неће добити битку са опасним вирусом, јер је смртност изузетно висока.

Многи од њих су годинама на улици, толико да су временом постали “маскоте” града и миљеници многих Краљевчана. Са друге стране, све је већи број неснађених расних паса који су до скоро били кућни љубимци, живели у топлим домовима, али су временом досадили својим вланицима, и ове хладне зимске дане проводе на улици, гладни и у стравичним боловима.

На ове призоре, Миа, која и сама брине о великом броју паса, није могла да остане имуна. Два оболела улична пса су лечена, али и поред терапије, врло брзо су угинула, јер су, такорећи, лечена на улици, односно није се нашао ниједан добровољац који би им пружио парче гараже, шупе, подрума своје куће док траје лечење. Угунули су на улици. Сами. У боловима. На хладноћи. Далеко од свих.

Управо из ових разлога, Миа је дошла на идеју да се оболели пси склоне са улице док траје лечење, а да се оним малобројним здравим псима направе кућице које би их колико-толико спасиле од предстојећих ледених дана. У тој намери помогло јој је неколико Краљевчана, такође, љубитеља животиња. Ипак, према њеним речима, за срећан епилог, то није довољан број људи.

-Пронашли смо стару, недовршену кућу у непосредној близини града за 20 евра, што је одлично. Болесне псе ћемо пребацити тамо. На тај начин, добиће шансу да преживе. За велики број њих обезбедили смо новац за лечење, које није нимало јефтино. Тренутно су нам најпотребнији добровољци који би псе водили на терапију код ветеринара, јер нас неколико не можемо све да постигнемо- објашнајва ова хумана Краљевчанка.

За оне који желе да финансијски припомогну лечење осталих заражених паса, новац могу да однесу лично у ветеринарску амбуланту “Бојан вет”, која већ годинама на разне начине излази у сусрет грађанима који спасавају уличне псе.

Не преостаје нам ништа друго него да овој хуманој девојци и њеним “саборцима” пожелимо да истрају у племенитој замисли- јер само један спасен живот вреднији је од најскупље новогодишње расвете и декорације.

Портал Зебра – Јована Ристић

Оставите одговор