ЉУДИ

ПРОДАЈУ НА ПОВЕРЕЊЕ

Александар и Невена Павловић са ћерком Љубицом

„Послужите се сами, новац убаците у сандуче” натпис је који стоји на огради домаћинства Павловић у Конареву код Краљева. Испред су на полици послагане гајбице пуне паприке, јабука, шљива, парадајза. Невена (29) и Александар (31) их производе са пуно љубави, а продају – на поверење.

Овај вид продаје осмислили су због недостатка времена, јер се дешава да имају толико посла на њиви да кући ретко и свраћају. Кажу да се до сада никада није десило да се неко послужио, а да није оставио новац у сандуче.

„Ако би неко и узео да не плати, не бисмо замерили, јер ипак је то храна и то би значило да је тај неко гладан. Оставили смо број телефона и људи нас зову или шаљу поруке у којима напишу колико су чега узели и колико пара су оставили. Нама је то занимљиво, а и корисно јер успемо да продамо воће и поврће, а да га ни не носимо на пијацу”, прича Невена Павловић.

Каже да је било и занимљивих ситуација да људи испишу поруке на папиру и оставе их у сандуче. Најважније им је, како каже, да муштерије буду задовољне.

„Налазимо се на главном путу за Матарушку бању и доста је прометно. Не свраћају само људи из села, већ и из околине, али стају и случајни пролазници. Сви су одушевљени овом идејом и када нас сретну распитују се о нашим производима и принципу рада”, каже Невена.

Павловићи кажу да је за све ово најзаслужнији Александров деда од којег су наследили кућу и имање. То их је привукло да се из Канаде, где су једно време живели и радили, заједно врате у Србију.

„Када смо се вратили, супруг је радио кратко у Радијатору, али смо убрзо схватили да то није наш пут. Имамо два хектара воћа, шљиве, кајсије, јабуке, у Роћевићима и пластеник у Матарушкој бањи. Поврће смо почели да садимо прошле године, чисто из радозналости, да видимо како ће нам то ићи. Био је баш добар род и били смо задовољни, па смо наставили да се бавимо повртарством”, објашњава Невена.

Euronews Serbia

Оставите одговор