ЗАНИМЉИВО

ОКАМЕЊЕНА ШУМА

На површини од петнаест хектара, на око седам километара удаљености од Краљева, у туристичком месту Матарушка бања, простире се Лојаник, познатији као “окамењена шума”. Локалитет је изузетно важан и необичан јер се на њему могу пронаћи већи или мањи комади дрвета, старости више од милион година, које је окамењено, односно претворено у опал.

Осим велике геоважности, локалитет је и археолошки важан. На њему су пронађене камене алатке из времена палеолита и из млађег каменог доба (неолита). Евидентно је да је опализовано дрво било веома добар материјал за прављење оштрих палеолитских алатки и да су га људи у свим епохама користили као извор сировина за своје алатке.

Чак и након седамдесетих година прошлог века када је локалитет евидентиран као важан и самим тим, иако га чине приватне парцеле, све што је на њима у земљи, на земљи или под водом, постало је власништво државе, људи су овде долазили и односили комаде опализованог дрвета. Издвајањем и глачањем делова опала правили су накит, а прављени су и изузетно квалитетни брусеви за оштрење коса за ручно кошење траве, које су локални мајстори извозили и у Босну и Херцеговину.

Претпоставља се да је на овом локалитету постојао и средњевековни рудник опала, а његово пустошење, које и данас траје, требало би да буде заустављено управо добијањем статуса заштићеног непокретног културног добра и пооштравањем законских и казнених мера из те области. Заштитом овог локалитета не само што се чува једно велико природно и културно добро, већ се и стварају услови да се развију његови туристички потенцијали.

У свету постоји тек око тридесет оваквих налазишта, а у Европи само још пет: у Чешкој, Грчкој, Великој Британији, Украјини и Белгији, и сва се налазе и на геолошкој и на туристичкој мапи и локалној средини доносе позамашне приходе од туризма.

”Лојаник” међутим, никада до сада није промовисан у туристичке сврхе иако се дуго налазио у развијеном туристичком месту, какво је Матарушка бања некада била. Тренутно, осим једне мале табле на самом локалитету, не постоји нити један информативни пано који би објаснио о каквом природном и културном добру се ради. Не постоји ни путоказ до овог локалитета и врло тешко га могу пронаћи и грађани Краљева, а камоли туристи који долазе из других градова Србије или из иностранства.

Над Каменом шумом у међувремену је нарасла црногорица и листопадна шума, али остаци калцификованог дрвета и даље чувају трагове прошлости и далеких времена.

Коришћени делови текста са портала Инфо Плус

Оставите одговор