ЗАНИМЉИВО

КОШАНИНОВА ЈЕЗЕРА

У близини манастира Студенице, далеко од цивилизације, налазе се Кошанинова језера, природни феномен који и данас збуњује научнике. Током летњих суша вода надолази, док се у зимском периоду језеро суши. У појединим деловима вода је слана, а мештани их повезују са вилама

Кошанинова језера чине два језера, мало и велико, у облику елипсе, на око 900 метара надморске висине. Налазе се у долини манастира Студенице, на планини Радочело, усред шуме букве, јеле, смрче и бора. За њих, нажалост,  знају тек поједини заљубљеници у природу, иако због својих карактеристика представљају редак природни феномен обавијен мистеријама и легендама које се и данас у овом крају препричавају.

Ова необична језера име су добила по ботаничару Недељку Кошанину, који је рођен у овом крају и који се међу првима бавио њиховим проучавањем.  Под заштитом су државе прве категорије, а Унеско их је прогласио резерватом биосфере 2001. године.  Са друге стране, много тога што се везује за Кошанинова језера ни данас није испитано. Осим крајње необичног изгледа, оно што их, понајвише,  издваја је то што  ниво воде у језеру опада током зиме и кишних дана, док лети, поготово за време великих суша језеро надолази.

Занимљиво је и то да је у малом језеру, горском огледалу, међу четинарима, и вода слана. До овог податка дошло се захваљујући истраживачима Браниславу Матијевићу и Миловану Гајићу, између осталог и због чињенице да се жабе налазе само у горњем делу језера.

Велико језеро је обрасло вегетацијом  и само мањи делови језера се налазе под водом са ободним деловима обраслим шумом. Само језеро представља специфичну биљну формацију, јер се у њему населила биљка метласта оштрица, која је формирала импозантне бусене, који изгледају као огромна седишта. У време када тресава озелени,  бусени се међусобно додурују и на поједнним местима језеро изгледа као ливада у позну јесен.

Они који су овај драгуљ природе имали прилике да виде током различитих годишњих доба, тврде да је најлепше време за посету рана јесен и касно пролеће, када призори, дословце, остављају без даха и настају ,,нестварне” фотографије. Због неприступачности терена и великих снегова, зимски дани нису најбоља опција за излет до ових необичних језера.

У непосредној близини језера налази се манастир Придворица, на путном правцу који води до  манастира Студенице.  Нажалост, до ових  необичних језера врло је комплковано доћи, путокази готово да и не постоје, а и једина опција је дуго и заморно пешачење, с обзиром да до језера води једино имропвизована “стаза” дугачка шест километара којом већина путничких возила не може да прође.

Ипак, с обзиром на пораст броја домаћинстава овог краја која су се последњх година преоријентисала на сеоски туризам и промоцију облиижњих  локалитета , верујемо да  бољи дани и за Кошанинова језера тек долазе.

Јована Ристић, портал Зебра

Оставите одговор