ЗАНИМЉИВО

НАЈСТАРИЈА РАЗГЛЕДНИЦА

На основу података које је у зборнику „Наша прошлост“ објавио Драган Драшковић, некадашњи директор краљевачког Народног музеја, у најстарије разгледнице Краљева чији је издавач Краљевчанин, убрајају се издања књижаре Миленка Митровића. По сећању Миленковог сина Димитрија, рођеног 1912. године, књижара је отворена 1896. године и то као заслужена награда Миленку за добар рад од газда Николе Кнежевића и Исидора Радовановића, краљевачких трговаца.

У књижари Миленка Митровића почела је око 1900. године да ради „Прва Краљевска штампарија Стевана Матића”, касније (1906) пресељена у Чачак.

Најстарија разгледница из књижаре Миленка Митровића је из периода пре 1901. године – Поздрав из Краљева, композитна са два мотива: Улица Кнеза Милоша Великог и Касарна, у првој форми разгледнице (горња фотографија).

До Другог светског рата, ова књижара је издала неколико серија разгледница са мотивима: изглед Краљева (доња фотографија), улица Краља Петра Великог, главна улица, улица Милоша Великог, пазарни дан Краљева, Трг краља Александра Првог, пијаца, Сточарско-ратарска школа итд.

Оставите одговор