СПОРТ

ОД ПЕЛЕА ДОБИО КОПАЧКЕ

Од како је окончао фудбалску и тренерску каријеру, Милоња Каличанин повучено живи у Краљеву. Овај крепки осамдесеттрогодишњи господин рођен је 1938. године у Сјеници.

Каријеру је почео 1960. године у београдском Радничком, одакле 1963. године одлази у Приштину, где игра за истоимени клуб. После одличних утакмица у Приштини и Радничком, сели се у Турску у Бешикташ. Као одбрамбени играч наставља са добрим играма и 1966. године са Бешикташом осваја првенство Турске.

Тадашњим скаутима нису промакле одличне утакмице Милоње Каличанина, па су га у лето 1967. године ангажовали да игра за амерички St. Louis Stars у западној дивизији. У тадашњој америчкој фудбалској лиги играле су многе звезде светског фудбала, а свакако највећа је био  Едсон Арантес до Насименто – Пеле, који је наступао за Космос из Њујорка.

У историји „Звезде“ из Сент Луиса остало је записано да је 03. јула 1968. године одиграна егзибициона утакмица између Сантоса и Ст. Луис Старса. За Сантос је играо Пеле, најбољи фудбалер планете. Задатак да га чува добио је играч Ст. Луиса који је на дресу носио број 2. Био је то Милоња Каличанин. Успео је да га фер чува током целе утакмице, иако је Пеле постигао победоносни гол за коначни резулат 3:2.

После утакмице, светски суперстар фудбала Пеле је у знак захвалности за одличну и фер игру, Милоњи Каличанину поклонио своје копачке. Овај јединствени сувенир свих ових година „љубоморно“ чува Каличанин, једини фудбалер са наших простора који је имао привилегију да игра против најбољег фудбалера света.

Драган Благојевић

Оставите одговор