ЗАНИМЉИВО

О ИБРУ

На 1360 метара високим обронцима планине Хајле, од шест врела настаје река Ибар. Река је дугачка 276 км и већим делом свог тока протиче кроз уске клисуре, које чине један од највећих масива серпентинита у Европи. Тече кроз Косовску котлину и код Косовске Митровице скреће на север, а затим се код Краљева улива у Западну Мораву.

Била је главна артерија немањићке Србије, па је због тога је још зову и Долина историје, Долина српских краљева и, према миту, Долина јоргована. Долина се сужава код Рашке, код старог града Брвеника, где полако улази у клисуру. На том месту налазе се манастири Градац и Стара и Нова Павлица.

Неколико километара даље, на месту где се у Ибар улива река Студеница, налази се и истоимени манастир, Студеница, задужбина родоначелника династије Немањића, Стефана Немање. Два километра низводно од ушћа Студенице у Ибар, наилази се на велики бук који „грми“, по чему је и добио име Грмчић. Овај бук дугачак је 70 метара, широк 3,5,  а дубок 6 метара.

На путу Ибром, двадесетак километара јужно од Краљева, високи бедем и шест моћних кула града Маглича поздравља са стрме падине планине Столови. Овај град-тврђава припадао је цркви, а основна улога му је била заштита манастира Жиче и Студенице.

Поред богате историје, вредне истраживања су и бројне бање, између осталих Матарушка, Јошаничка и Богутовачка.

Ибар је окружен планинама. То су чувени национални парк и скијашки центар Копаоник, затим, већ споменути Столови и планина Жељин, а са друге стране Голија, која је од стране УНЕСЦО-а проглашена за природно добро изузетног значаја и резерват биосфере.

Извор: National Geographic

Оставите одговор