СПОРТ

НАСТАНАК РУКОМЕТА

Nastanak rukometa

У историји краљевачког рукомета остало је записано да је 1932. године у наш град донета прва рукометна лопта, после 34 године од како је ова игра настала у Данској 1898. године. Лопту је из Француске донела госпођа Чебинац (била је и репрезентативац Југославије) и у Краљеву оформила женски рукометни клуб „Хазена“, који је у тадашњој Југославији имао солидне резултате.

По завршетку Другог рата, у Краљеву почетком педесетих година почиње развој рукомета захваљујући професору Ждараји и његовој супрузи који су при Друштву за телесно васпитање „Партизан“, оформили рукометну секцију. Званично формирање првог рукометног клуба „Младост“ у Краљеву десило се 1957. године. Оснивач је био Ага Јовановић, капитен, голман и тренер клуба. Поред њега, први рукометаши су били и: Милић, Вујанац, Анђелковић, Антоновић, Срдић, Весковић, Соколовић, Мирковић, Митровић… Клуб је 1961. године променио име у „Омладинац“, а врло брзо и у „Железничар“, да би од 1973. године настао „Металац“, како се и данас зове. Седамдесете године су почетак омасовљења рукомета у Краљеву у више селекција са око стотину играча.

Већ 1975. године „Металац“ се пласирао у Другу републичку лигу, а 1980. године постао је члан Квалитетне лиге Србије. Први пут су 1993. године успели да се изборе за место у савезном рангу такмичења, у тадашњу Другу Савезну лигу… Паралелно са мушким клубом, од 1981. године почео је да функционише и Женски омладински рукометни клуб „Металац“, који је 1986. године проглашен за најбољу екипу у општини. Иако су и мушки и женски играчи „Металца“ постизали добре резултате, због неусловног терена на Зеленгори („Жељу), често су своје утакмице као домаћини, играли ван Краљева. Данас имају добре услове у новој спортској дворани, и надамо се да ће успети да изборе пласмане у више рангове такмичења.

Поред економа (Драган Мионић, Стаменко, Предраг Вучетић – Леваја, Владета Вуковић…), секретара (Милосав Антонијевић – Бели, Славко Пејчић, Александар Јовановић…), играча и осталих који су помагали рукомет у Краљеву, за крај вреди да се помену и досадашњи председници клуба: Милутин Весковић, Марко Етеровић, Војислав Тошковић – Војо, Ђоле Ђошић, Бели Антонијевић, Србислав Радуловић – Србо, Милан Станковић – Генто, Милоје Несторовић – Нестор, Милош Гашовић, Миодраг Шулубурић, Богосав Радосављевић – Бокица, Миливоје Арсић, Алија Селимановић…

Оставите одговор