ЉУДИЧЛАНЦИ САРАДНИКА

НАЈМЛАЂИ МАГИСТАР УМЕТНОСТИ НА СВЕТУ

Поводом 100 година постојања часописа „Борба” подељена су признања за допринос култури и образовању. Међу добитницима је и 22-годишња визуелна уметница Тамара Роговић, најмлађа магистарка уметности у свету. Као чудо од детета, Тамара је сликарским изразом успела да се наметне у светској уметности.

Рођена је у Краљеву, за време НАТО бомбардовања. Са шест година је почела да слика, а са 12 на првој самосталној изложби показала да је – чудо од детета. Живи у Единбургу. Тамара Роговић је са 14 година уписала факултет, са 16 – факултет у Паризу, а са 18 је примљена на постдипломске студије престижног Универзитету у Единбургу.

Од малена ју је интересовало брже усвајање знања.

„Просто сам тражила темпо који нажалост, или на срећу, није био оквир конвенционалног образовања, тако да је моје образовање било другачије”, рекла је Тамара.

Мостови су на сликама Тамариног магистарског рада – прва слика Мост слободе у Новом Саду, срушен пре него што је рођена… Посебно је интересују теме као што је истраживање аспеката насиља и ненасиља, обнове, мира, зацељења, међуљудских и међународних односа.

„Заинтересовало ме је истраживање потенцијала уметности као превенције насиља и то је област која ме интересује за мој докторат који ће, надам се, почети ове године”, испричала је.

Сматра да уметност мора да буде приступачна свима, а не само „елити или одређеној класи».

„Уметност мора да припада свима јер је есенција живота”, наглашава Тамара.

У оквиру Истраживачког центра Универзитета у Единбургу, бави се и облашћу истраживања свемира.

„Осморо је нас тренутно и стварамо пројекте за различите институције, као што је Институт физике Велике Британије”, каже Роговићева.

Најављује учешће на Фринџ фестивалу у Единбургу у августу, на коме ће учествовати у оквиру изложбе. Егзит фондација прогласила ју је Младим херојем, а добитница је и Британске визе за изузетне таленте. 

Говорећи о бројним признањима која је добила, Тамара каже да су она обавеза да настави са радом, али и са преношењем и дељењем знања.

Даница Костић, РТС

Оставите одговор