ЉУДИЧЛАНЦИ САРАДНИКА

КРАЉЕВЧАНИН НА ЛИСТИ НАЈБОЉИХ СВЕТСКИХ ИСТРАЖИВАЧА

Краљевчанин доцент др Владимир Стојановић са Факултета за машинство и грађевинарство у нашем граду, нашао се на листи два процента најутицајнијих истраживача у свету. Ову престижну листу сваке године објављује Универзитет Стенфорд из Сједињенх Америчких Држава. Поред Владимира на овој листи налази се још један научник из Краљева, Душан Јаковетић, ванредни професор на Природно-математичком факултету у Новом саду на одсеку за математику и информатику.

-Ово је велико признање за наш факултет али и за мене лично од водеће научно-наставне институције у свету. Ова вест нас је обрадовала али не и претерано изненадила јер када објављујете у контунуитету радове у врхунским међународним научним часописима јасно је да вреди то што радите али је лепо имати и формалну потврду тога да сте међу најбољима на свету у послу који радите, каже др Владимир Стојановић, добитник признања.

Област истраживања др Стојановића је аутоматско управљање односно системи управљања засновани на методама вештачке интелигенције као што су фази логика,неуронске мреже и машинско учење.

-Такође, ово је и потврда да студенти који се школују на Факултету за машинство и грађевинарство у Краљеву стичу знање које је атрактивно, препознатљиво и цењено у свету, додаје др Стојановић.

Др Миле Савковић, декан Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву осврнуо се на чињеницу да све више младих и перспективних људи одлази из града на Ибру, а овакве признања могу им можда помоћи као подстрек да остану у свом граду.

-Врло је важно да задржимо људе који се баве науком, који имају изузетне светске резултате и да они остану код нас. Будући студенти знају да оно што ми радимо на факултету већ је препознато у свету тако да могу бити сигурни, ако се одлуче за наш факултет, да су на правом путу.

Методологија рангирања заснована је на више критеријума, међу којима су најзначајнији број самосталних научних радова, број радова у којима је научник први аутор и број цитата тих радова. На листи се налазе научници из свих научних дисциплина које су класификоване у 22 научне дисциплине и 176 потпоља.

Данка Гашић

Оставите одговор