ЉУДИ

ДЕЈАН ВУКИЋЕВИЋ

У Београду је 26. јуна 2022. године у својој 58. години преминуо др Дејан Вукићевић. Био је пореклом Краљевчанин. У свом родном граду завршио је основну и средњу школу, а на Филолошком факултету у Београду 1994. године дипломирао на Катедри за општу књижевност. На истом факултету 2004. године одбранио је магистарски рад Дело (1954–1992): библиографија, а 2010. и докторску дисертацију Завичајни фондови.

Био је српски књижевник, библиотекар, библиограф и уредник, а рођен је у Краљеву 2. јун 1965. У Народној библиотеци Србије водио је Фонд старе, ретке и минијатурне књиге. Добитник је најзначајнијих награда из области библиотечко-информационе делатности. Објавио је више књига прича и два романа.

После краћег задржавања у просвети као наставник српског језика и књижевности, запослио се у Народној библиотеци „Радослав Веснић“ (данас НБ „Стефан Првовенчани“) у Краљеву, где је прошао кроз читав процес библиотечког пословања, од инвентарисања, рада на позајмном и научном одељењу, до сложених послова као што су алфабетска и стручна каталогизација, стручни надзор у оквиру матичних послова и вођење набавне политике библиотеке.

Од 2000. године радио је у Народној библиотеци Србије, најпре у оквиру Збирке старог плаката и летка, а након три године преузима Фонд старих, ретких и минијатурних књига. На његову иницијативу НБС је формирала Комисију за критеријуме старе и ретке библиотечке грађе, који су готово дословно унети у актуелни Закон о старој и реткој библиотечкој грађи.

Објавио је дванаест монографских публикација из области библиографије и библиотекарства.  Осмислио је и поставио пет веома запажених изложби с каталозима и пропратним текстовима. Дејан Вукићевић почео је да објављује књижевне радове 1988. године. Јављао се на углавном анонимним конкурсима и добио тридесетак награда. Бавио се пре свега прозом, али је објавио и неколико есеја и књижевних приказа (о Књизи проповједниковој, Марију Варгасу Љоси, Сервантесу, Гогољу, Лотреамону, Андреју Макину, Алесандру Барику…). Објавио је два романа и четири књиге прича.

Др Дејан Вукићевић сахрањен је на Видовдан на гробљу у Конареву.

Оставите одговор