ЧЛАНЦИ САРАДНИКА

МИЛОСРЂЕ КАО ВОДИЉА У РАДУ КОЛА СРПСКИХ СЕСТАРА

На празник Ваведења Пресвесте Богородице, у Храму Светог Саве, уприличено је предавање на тему „Милосрђе као водиља у раду Кола српских сестара“. На почетку поздравне речи упутио је протојереј Радоја Сандо, старешина храма, док су у разговору учествовали: протонамесник Александар Р. Јевтић, др Драгољуб Даниловић, Снежана Читлучанин, председавајућа Скупштине кола српских сестара Краљево и протојереј-ставрофор Љубинко Костић, архијерејски заменик Епископа жичког.

Управо је почетак поста прави тренутак када се треба подсетити да милосрђе, као јеванђеоска основа у раду Кола, подразумева имати мило срце, мајчинску бригу, истинску љубав према ближњем из којих проистиче чињење добрих дела истакао је о. Александар Р. Јевтић. На биографије жена – Надежде Петровић, Делфе Иванић и Милунке Савић, које су својим пожртвовањем и деловањем истински задужиле наш народ, између осталог и радом у оквиру Кола српских сестара, подсетио је др Драгољуб Даниловић, професор историје у краљевачкој Гимназији.

Снежана Читличанин провела је присутне кроз историјат рада Кола у Краљеву – од оснивања, као огранка, односно месног одбора београдског Кола, априла 2004. године, до статуса самосталног удружења хуманитарног карактера, октобра 2020. године. Учинила је осврт на сестре које су водиле Коло и биле њене чланице, акције које су спроведене, начине како су сакупљана средстава за помоћ, истичући да људи доброг срца има, те да се уз Божју помоћ, сестрама многа врата отварају. О. Љубинко Костић на занимљив и надахнут начин осврнуо се на деловање Кола у дијаспори на националном и хуманитарном плану, из угла личног искуства. Такође, похвалио је сестре, чланице краљевачког Кола и благословио његов даљи рад.

Чланица Кола, Катарина Јаблановић, водила је програм, захваливши се на благослову, Његовом преосвештенству Епископу жичком г. др Јустину, на гостопримству – о. Радоју Санду, старешини Храма и истакла уверење да број присутних улива наду да ће се мисија Кола наставити и проширити.

Катарина Јаблановић

Оставите одговор