ЉУДИСПОРТ

КАДА ПРОРАДИ АДРЕНАЛИН

Не можемо да кажемо за њега да је адреналински зависник од екстремних спортова, али можемо рећи да је Александар Саша Илић у својој шесдесетпрвој години живота хиперактивна особа која неће сести у фотељу, осим када падне од умора. Овај правник на краљевачкој „Пијаци“ је стално у покрету, стално у потрази за новим и већим узбуђењима која ће активирати потребну дозу адреналина у организму. Последњих седам година изабрао је полумаратон, маратон и триатлон као спортове који спајају љубав и страст.
Као млађи гајио је љубав према моторима, а и данас радо седне на двоточкаш и „убије“ неку туру од 1000 км и дуже. Био је дугогодишњи члан Мото клуба „Кингс“ и учествовао је у организацији незаборавних мото-скупова у Борићима, а са задовољством каже да је први иницирао организоване клупске мото туре, које су касније постале популарне у готово свим мото клубовима. Са пријатељима из клуба, на два точка су обишли целокупну бившу Југославију, возили до Кушадасија у Турској, по Грчкој, Бугарској, Албанији, Мађарској… Најдужа тура коју је возио од Краљева до Румуније и по Румунији, износила је око 3.500 км.
Када сам га питао због чега са мотора на трчање маратона и триатлон, рече да је све почело 2015. године са циљем да смањи своју тежину од 108 кг (последњих година се стабилизовао на 80 кг). Прво је трчао мање километраже, а данас недељно у тренингу претрчи око 80 км, плус на викенд такмичењима полумаратон (21,1км) или маратон (42,2км).

За шест година активног бављења овим спортовима, на званичним такмичењима истрчао је 151 пулумаратон и 10 маратона. Више пута се окитио бронзаним медаљама у старосним категоријама (полумаратони у Нишу, Ковачици, Кањижи и „траил“ на Копаонику). Најбоље утиске носи са маратона у Паризу 2019. године, где је учествовало 60.000 такмичара, као и оних масовнијих из Амстердама, Будимпеште и Малте.
Два пута је освојио златну медаљу на спринт триатлону на Власини (750 м пливања, 20 км вожње бицикле и 5 км трчање). Прошле године је учествовао на веома захтевном такмичењу „Half iron man“ (1,9 км пливање, 90 км бициклизам и 21,1 км трчање) у италијанској Емилиа Ромањи. Ову захтевну туру савладао је за 7 сати и 8 минута. Ипак, Саша каже да му је најзахтевнија трка био „Ултра маратон“ дужине 68 км који је истрчао за 11 сати и 11 минута на више од 2.000 м надморске висине по литицама Јадовника код Пријепоља. Још увек се радо сећа једног „подвига“ када је за 24 часа истрчао три полумаратона (дневни у Костолцу, Бања Лука – ноћни и сутрадан у Београду). Да би то постигао, тада је аутом превалио око 2.500 км и појео само две кесице грисина.
Данас је председник клуба „Маратон тим Краљево“ који окупља ветеране. Они редовно учествују на бројним такмичењима у земљи и иностранству. Како каже, ове године је решио да мало „редукује“ такмичења, али познавајући га – ту „редукцију“ ће вероватно надокнадити на други начин. Адреналин не мирује!
Драган Благојевић

Оставите одговор