КУЛТУРА

МЕСТА ЏЕЗА У КРАЉЕВУ

Крајем четрдесетих година прошлог века у Краљеву звуци џеза су се могли чути у Дому ученика Инустријске школе (зграда данашњег Вишег суда), повремено у оквиру музичког дела програма отварања спортских манифестација, у школским салама, на пробама у двориштима неких породичних кућа, попут куће Лазаревића у Хајдук Вељковој улици. Педесетих година почињу концерти и игранке у Клубу ваздухопловства, у просторијама месних заједница, у летњој башти КУД „Абрашевић“, у сали и башти Дома ЈНА и игранке у Електрокомбинату – познате плаве вечери, а џез се поново свира у амбијенту старог краљевачког хотела „Париз“, као и у новооснованом Дому културе „Новица Јолић“ и ресторану „Мошин гај“ у Рибници.

Шездесете, поред постојећих, доносе нова места за игранке: у Хајдук Вељковој улици, у „Синдикалној башти“, на месту некадашње „Ибар мензе“, у Краљевачком позоришту, Дому друштвених организација, башти биоскопа Сутјеска… По речима Зорана Милојчевића, све до краја седамдесетих година, гости хотела у Краљеву и околини, најчешће су у уводном, једночасовном музичком блоку, слушали евергрин песме, латино музику и џез, од којих је рецимо, незаобилазна била мелодија Луј Амстронга „What a Wonderful World“.

Осамдесетих и деведесетих, џез је маргинализован, али не и избрисан са краљевачке музичке сцене. На свиркама бенда Трио Квартет, од 1983-1986. извођена су дела класичне музике, блуз, џез и евергрин у краљевачким кафићима „Четрдесетдвојка“, „Карановац“, у бифеу Краљевачког позоришта и у горњој сали хотела „Турист“, у Матарушкој Бањи у хотелу „Термал“ и у Врњачкој Бањи у ресторану „Сунце“.

Око 1991. Љубиша Симовић, историчар уметности, на локалној радио-станици „Микс радио“ покренуо је двочасовну радио-емисију о џезу, која је неколико година емитована сваке недеље. За многе Краљевчане незабораван културно–забавни догађај тих година збио се 1994. у летњој башти „Ибар“, где је Лазар Тошић Quintet наступио са певачицом Бисером Валетанлић. Поред Бисере, са Квинтетом су наступале и Јелена Јововић Ревишин, Хана Вучићевић, Светлана Цеца Славковић, сестре Ковач и други певачи.

У холу некадашњег биоскопа Ибар, Удружење грађана City art клуб је од 1995-1999, готово сваког месеца организовало концерте џеза, како локалних музичара и бендова, тако и познатих џез извођача, међу којима су били најупечатљивији наступи Бисере Валетанлић са Василом Хаџимановим и два гостовања Јована Маљоковића, који је тих година још једном наступио и у Башти „Ибар“. Александар Томовић Томке и Саша Филиповић су свирајући од 1996-1998 у пицерији „Ждрал“, у Улици Југ Богдановој, уз блуз, полако враћали џез стандарде на краљевачку музичку сцену звуцима Mack the knife, Gigolo итд.

Деведесетих, звуци џеза, поред пробране евергрин, поп, рок, блуз музике, могли су се чути и у неким кафићима, као што су „Статус“ поред Ибра, „Џез клуб“ у Улици цара Душана, „Шишмиш“ у Улици цара Лазара и др. Тих година краљевчанка Јелена Петровић Тот, паралелно са студијама енглеског језика, певала је џез. Гостовала је уживо на београдском радију „Индекс“ и краљевачком „Радио Краљеву“. Пет година касније, у студију Саше Филиповића, снимила је поп албум „When We Two Parted“ на којем су се нашле и интерпретације два џез стандарда „Misty“ i „Foggy Day“.

У 21. веку, џез у Краљеву постаје све присутнији, са школованим музичарима и разноврснијим формама представљања. Кафе „Голуб“ постаје незаобилазно место за изласке љубитеља рока, џеза и блуза. Џез се могао чути и у Градској кафани „Париз“, где је наступао Ансамбл 3+3, као и у кафеу „Сквер“, где су као Орган трио наступали Александар Цветковић- бубњар, Божидар Раденковић – гитариста и Владан Мијатовић – пијаниста. На сплаву „Атос“ 2006. по први пут и пред многобројном публиком, наступио је квартет нашег истакнутог џез трубача Стјепка Гута, са тадашњим студентима из Граца, Миланом Станисављевићем – пијанистом, Душаном Симовићем – контрабасистом, Александром Цветковићем- бубњарем и организатором концерта, а као гост се појавио Владан Мијатовић – пијаниста. Осим у кафићима и кроз форму клупске свирке, џез се све чешће изводи и на концертима у Народном музеју Краљево, Краљевачком позоришту, КЦ „Рибница“, Мултимедијалном центру КвАрт, на Тргу српских ратника, у склопу свечаних академија, на прославама градских јубилеја, у оквиру културних дешавања и на фестивалима.

На Фестивалу музике у Краљеву, организованом 2008. у сарадњи Удружења „Промени будућност“, са Народним музејом Краљево и Мултимедијалним центром КвАрт, били су заступљени класична музика, џез, рок, поп и етно музика. Као џез извођачи појавили су се: Иван Сеничић, Јелена Томанић и састав „3+3“ (Саша Филиповић, Велисав Обрадовић и Иван Коцка). Џез оркестар Музичке школе „Стеван Мокрањац” наступио је 2012. године на Ибарском кеју, у склопу Ноћи музеја, са целовечерњим концертом и џез аранжманом коју је за ту прилику приредио професор Саша Филиповић.

Након земљотреса који је погодио Краљево 2010, зграда краљевачке Музичке школе претрпела је велика оштећења и школа је пресељена у Улицу Топлице Милана. Пробе џез оркестра сваког уторка или четвртка, са звуцима који се са школске терасе разлежу Тргом српских ратника, привлаче пажњу бројних пролазника. Након земљотреса, неколико краљевачких џез музичара, међу којима Александара Цветковић и Владан Мијатовић, наступало је на хуманитарним концертима у Краљеву и Београду.

Из књиге Џез у Краљеву

Оставите одговор