КУЛТУРА

КРСТАШИ

Крсташи су тренутно најактивнији и најпродуктивнији hard’n’heavy, punk – rock бенд из Краљева. Почетком 2010. године Владимир Крунић окупља екипу која креће са активним пробама и свиркама у тада актуелним краљевачким рок клубовима. Бенд је више пута мењао свој састав, а сама идеја о овом бенду је стара скоро 25 година. У периоду од 2012. до 2015. године бенд наступа по клубовима широм Србије. Ауторски рад је једна од ствари на чему је бенд озбиљно радио и улагао доста времена, тако да је бенд на стварању првог албума радио пуне четири године. Током година, наступали су на најзначајнијим фестивалима – Зајечарска гитаријада, Лове Фест, Белграде Демо Фест, Аеро рок фестивал у Краљеву, Позитивни концерт Нови Сад, Мајској гитаријади у Љубићеву, Ужички Роцк Фест… Критичари су овај бенд окарактерисали као веома динамичан и као један од набољих српских „лајв“ бендова. Свој првенац, албум „Ноћ“, Крсташи су објавили у јулу 2016. године.

Да би се у Србији бавио рокенролом, мораш да будеш прави крсташ. Па је и сам назив за бенд Крсташи некако и очекиван. Макар за оне који добро познају прилике на сцени. С друге стране, име обавезује. На бескомпромисну битку за своја уверења и свој поглед на живот. То је онај тежи део. А краљевачка екипа ту битку озбиљно бије већ дуго.

Бенд је више пута мењао свој састав, али је фронтмен Владимир Крунић од почетка у причи. Први помак ка озбиљнијем раду бенд добија доласком Страхиње Ђорђевића на место бубњара. Због музичких несугласица и погледу како бенд треба даље да се развија као и породичних обавеза, Крсташе напуштају Јелена, Горан, Риле и Пајо а на место новог басисте долази Милан Рале Ракоњац који доноси сигурност у ритам секцији. Октобра и новембра 2015. године бенд улази у студио и снима свој албум првенац. На њему раде као тонски сниматељи и продуценти Иван Николић Цоки који ће се касније и прикључити бенду као друга гитара и Зоран Тимотијевић Зокс који преузима улогу тонца бенда. Крсташи сада наступају у саставу Владимир (вокал), Милан (гитара), Рале (бас), Страхиња (бубњеви) и врло су активни свирајући широм Србије.

У фебруару 2019. издат је сингл „Лутка“ са којим су Крсташи победили на месечној Топ листи емисије Бунт, РТС-а. Тренутно Крсташи раде на припреми и снимању новог синлга, чији се излазак очекује овог месеца.

Оставите одговор