ЉУДИ

МАЈСТОР НА БУБЊЕВИМА

Син краљевачког бубњара, Драгана Јањића Кикија, такође је бубњар. Петар Јањић, већ увелико је себи прокрчио пут ка успеху.

Рођен је 1990. године у Краљеву. Од оца је добио бубњеве („Ludwig из шездесетих“) и почео да свира од своје пете године, да би се већ од десете године обучавао на приватним часовима код Слободана Стојановића Кепа, легендарног бубњара групе „Смак“. Познаваоци музике су га почели назвати чудом од детета. Похађао је Средњу музичку школу „Стеван Мокрањац“ у Краљеву, теоретски одсек, а био је и члан школског џез оркестра. Стекавши основно и средње музичко образовање, наставља да се школује у Америци. Средњу музичку школу завршио је и у Сијуксфолсу (Sioux Fallasu Južna Dakota SAD).

Уследио је пријемни испит за престижни Мекнели Смит колеџ (McNally Smith College of Music) у Минеаполису, у Минесоти, где се углавном школују џез и рок музичари. Када је пред професорима показао шта све уме на бубњевима, на којима свира од малих ногу, Петар је не само прекоредно примљен, него је, као вансеријски таленат, од председника овог колеџа, на којем се углавном школују џез и рок музичари, добио и специјалну стипендију – 100.000 долара за све четири године студија.

Дипломирао је 2012. и добио стипендију за мастер студије. Учио код неколико изузетних професора, међу којима је и легендарни Marva Dalghrna. Данас живи у Нешвилу, настављајући да свира уз многа чувена имена рок, блуз и џез музике. Познат у музичким круговима као Serbian Drummer (Српски бубњар), сарађује са Yohannesa Tonu, басистом, са Eric Galesom једним од најпознатијих блуз гитариста, са чувеним бубњаром Мајкл Бландом (Michael Bland) као и са многим познатим бендовима. Такође, сарађује и са Estaiere Godinez, латино џез певачицом. Формирао је и сопствени џез квартет The Good Minus.

Иако леворук, што је реткост међу бубњарима, Пеца се за кратко време афирмисао као врстан музичар. Јавно наступа са америчким џезерима на многим светски признатим и престижним фестивалима. Талентовани Краљевчанин уме да засвира и у гласовитим америчким клубовима у којима се свирају џез, фанк, рок…

И када дође у Краљево, не мирује. Често са другарима засвира у неком од краљевачких клубова, који, срећом, и овде, на обалама Ибра и Мораве, негују добру џез и рок музику.

Драган Благојевић

Оставите одговор