ВРЕМЕПЛОВ

КУЛТНА ЛИПА

Lipa

Када је на Тргу српских ратника изграђен хотел „Турист“, испред њега је засађена липа, која је са осталим липама на тргу красила центар Краљева, а седење и приче под њом врло брзо су постали „институција“ и важна карика чаршијског мишљења.

Током времена, ова липа је формирала лепу и широку крошњу. Испод липе вредни угоститељи из хотела нпаравили сз летну башту са око 30 столова. У јуну, кад липе цветају, ширио с еопојни мирис липовог цвета, а хотелски оркестар је забављао госте у башти. Било је пријатно да се у башти испред новог хотела проводе летње вечери.

У лето, преко дана и увече, испод липе се окупљало доста гостију, боема, локалних глумаца, сликара, новинара, студената, пензионера. Уз хладно пиво Краљевчани су под липом претресали тазе чаршијске догађаје. Многи пријатељи и познаници су се редовно, сваког дана у одређено време, налазили испод липе.

Ту су заказивани састанци и сусрети. Поред липе је била главна чаршијска променада, пролазиле су госпође и девојке за којима су се многи, који су седели испод липе, окретали и уздисали. Ако је неко хтео да сазна новости или чаршијски трач, онда је долазио испод липе и уз кафу и пиће од пријатеља и познаника, у изворном или обрађеном облику могао да чује „важне ствари“.

Краљевачка липа била је позната и по томе што се испод ње причало о политици. Посебно су били интересантни разговори о кадровсским комбинацијама у чаршији, ко ће на коју функцију и у коју фотељу да се смест, ко је склизнуо са функције и тако редом су се водили разговори у групицама за столовима до фајронта.

Тако је липа и оно што се испод ње причало постала важан важан фактор у оцени многих збивања у чаршији. Често се могло чути и на неким званичним форумима у граду „како се „то и то“ прича испод липе“. Појединци су зазирали од ових прича испод липе, па су брзо настојали да на одређенеом форуму званично демантују „причу испод липе“.

Реч „испод липе“ постала је чест израз и за оне који неки трач нису могли другачије да порекну, па су се неуверљиво бранили речима „то је прича испод липе“. Тако је краљевачка липа постала институција, важна карика чаршијског мишљења. Тако је и Миле глумац тврдио да је за  њега липа институција. Липи и ја на овај начин одајем признање и желим да се не забораве како она, тако и сви они који су под њом уживали или ће тек уживати. Ову своју улогу краљевачка липа и данас има, а верујем да ће је имати и убудуће.

Милан Матијевић, Из књиге „Краљевачке кафане“.

Оставите одговор