ВРЕМЕПЛОВ

УНИШТЕНИ НА СТАЈАНКАМА

Stajanka

У априлском рату 1941. године бомбардери „Дорнијер DO-17“ које је производила краљевачка Фабрика авиона, углавном су уништени и попаљени на аеродромским стајанкама.

Давног новембра 1939. године радници ове најмодерније фабрике авиона на Балкану су испоручили први у серији лаких бомбардера „Дорнијер DO-17“ и предали га Ратном ваздухопловству. На употребу је тај авион изграђен у Краљеву предат свечано и лепо. Ускоро за њим стизали су и други, по један на сваких десет дана. Испоручивани су Југословенском краљевском ваздухопловству које је формирало две бомбардерске групе од по три ескадриле стациониране на аеродромима Петровац поред Скопља у Милошево крај Приштине.

Рат се приближавао. Фабрика у Краљеву је убрзано радила. Испоручила је 40 бомбардера. Онда је освануо 6. април 1941. године. У рану зору су долетели немачки бомбардери и на скопском аеродрому уништили 14 „Дорнијера“ који су били поређани на стајанкама. Нападе су поновили још три пута, и тог дана је Трећи пук изгубио 41 авион, и практично био избачен из строја. И други авиони су уништени и попаљени на земљи, да практично не би пали непријатељу у руке. Неколико је успело да прелети у Грчку, а један од малобројних „Дорнијера“ произведених у Краљеву стигао је до Каира. Носио је број 3363, па је у току рата летео за британско ратно ваздухопловство под ознаком АХ706.

Брз, леп и убојит „Дорнијер DO-17“ име је добио по свом конструктору Клаудиусу Дорнијеру из немачке фабрике авиона крај Фридрихсхафена. Служио је за дневна и ноћна бомбардовања и извиђања. Имао је два снажна мотора од по 850 коњских снага и могао је да понесе по 1.200 килограма бомби. Летео је брзином од 440 км на час и достизао висину од 9000 метара. Посаду овог крилатог лепотана сачињавали су пилот, извиђач и радиотелеграфиста – стрелац.
Укратко, био је то врло савремен авион и захтевао је високу технологију производње за оно време, као и велико мајсторство радника. А тада је краљевачка фабрика имала и једно и друго, доказавши се вишегодишњом производњом борбених авиона „Бреге“.

Оставите одговор