ВРЕМЕПЛОВЉУДИ

КАДА СУ СЕ ПРОДАВАЛИ ЛОЗОВИ

Старији Краљевчани се јуш увек сећају Драгоја. Тешко да неко зна да му је право име и презиме било Миодраг Перуновић, и да су га ретки звали Перунка. Иако инвалид рата јер је био рањен у десну руку, од свог пензионисања па до краја живота 1978. године, по целом Краљеву је продавао лозове. Његово радно место је било за пултом са лозовима, поред тадашње парфимерије преко пута „Задужбине“ у којој је волео да одседне. Када га није било за пултом, обилазио је „Лондон“, „Турист“, „Париз“ и остале кафане.

Носећи кожну торбицу са расфершлусом, налик на фасциклу, при уласку у кафану отварао је торбицу и нудио лозове које су држали затегнићути ластиши, тако да је било прегледно и лако се бирао жељени лоз. Активно обилазећи скоро све актуелне краљевачке кафане продавајући лозове, Драгоја су познавали готово сви у граду.

Често се чуло оно: „… лозови! Прекосутра извлачење! Лозовиии!“.

Није познато колико је Драгоје био таличан продавац лозова, нити да ли је неко од његових купаца „убио“ премију у Краљеву.

Иначе, «ЛОЗ” је, за млађе читаоце, акроним од «Лутрија Осигуравајућег Завода», прве институције која се у бившој Југославији бавила организовањем игара на срећу. Лозови су били доста популарни код играча на срећу, а тек су се шездесетих година појавили Лото и Спортска прогноза са 13 парова.

Лозови су се доста куповали, не само у Краљеву, а тој „помами“ вероватно је кумовао несумњиво најпопуларнији филмски лик Милана Срдоча, продавац лозова Чика Миге, без кога није могуће ни замислити било који од наставака култног филмског серијала „Луде године“. Лозови су тих година били веома популарни, па се Краљевом брзо проширио следећи виц:

Долази Цига да купи лоз.  Испред њега велики ред а он се дере са краја колоне:

“Сачувај ми број 56! Оообавезно да ми сачуваш број 56!”

“Добро бре Циго, сачуваћу ти, немој да се дереш», каже продавац.

Када је дошао на ред, узео је лоз број 56.

На извлачењу добије Цига премију од милион марака!

Долази он у Лутрију да инкасира добитак и питају га:

“Како сте знали да ће да добије лоз број 56?”

Цига: «Па, знаш како… једну ноћ ја сањао седам лепе девојке како играју. Следећу ноћ ја сањао седам белих коња како трче… и ја помножио!» 

Драган Благојевић

Оставите одговор