КУЛТУРА

КРАЉЕВАЧКА УПОЗОРЕЊА

Волимо жаргонски или на симболичан начин да упозоримо саговорника, нарочито ако у нечему претерује. Често смо у томе специфични, и те „форе“ се преносе са колена на колено. Краљевачка упозорења су један вид превентиве. Саговорници који то разумеју обично се у неком вербалном сукобу, или препирци, мудро повуку. Неки знају да наставе, па следе нова упозорења и „претње“.

НЕ УКЋИ! – Буди миран!

НЕ ЦАЛАЈ! – Смањи причу!

НЕ ЗВОЦАЈ! – Досадан си са причом!

НЕ ЧЕПЉИЗГАЈ! – Не причај свашта!

НЕ БАЉЕЗГАЈ! – Не говори глупости!

НЕ ЗАНОВЕТАЈ! – Стално нешто измишљаш!

НЕ БУДАЛЕСАЈ! – Смири се!

НЕ ЗАКУРЕЋИ! – Немој више да измишљаш!

НЕ МЛАТИКУРЧИ! – Не прави се храбар!

 

Ако ова упозорења делују на саговорника и он се повуче, обично се дискусија настави нормалним током. Међутим, ако саговорник настави да „балави“, следе нова упозорења.

 

ОБАЛАВИЋЕШ ПЕСНИЦУ! – Ударићу те!

ПОПИЋЕШ ШАМАР! – Ако наставиш, следи шамар!

ЧИСТА СИ КУРОТРЕСИНА! – Настављаш по своме!

НИСИ У ВИНКЛУ! – Стварно ниси нормалан!

ЗАЛЕТЕО СИ СЕ К`О ЈЕБАЦ НА ВРАТА! – Не знаш да одустанеш!

 

Поред вербалних упозорења, Краљевчани знају да на оригиналан и суптилан начин скрену пажњу. Овај знак са упозорењем „Забрањено скакање у воду“ (иако нема ни реке, ни потока) повремено се поставља испред клуба „Селтик“ у Југ Богдановој улици. Наиме, неколико пута се дешавало да неко ко више попије, изгуби равнотежу и „претури“ се преко парапета, доле 1,5 метара ниже, на земљу. Обично су се ти падови завршавали само са по неком огреботином, или и без тога. Зависило је од тога колико је ко мачка, и зна да се на безбедан начин приземљи. А, обично нису били мачке, јер су били пијани к`о мечке!

Знак „Забрањено скакање у воду“ јe осмислио и поставио Зоран Фијакер са покојним Бобијем, када се његов школски друг први пут „опучио“ преко парапета. Прошлог месеца се то десило и сталном госту, пензионисаном машиновођи из комшилука. Попио је неку ракију више, па се клатио на столици. Иако га је друштво за столом упозоравало да се не клати, он је наставио по своме… и тако завршио 1,5 метара ниже, у хладовини брезе. Наравно, овај знак упозорења је одмах активиран као подсећање да се не пије више од четири ракије, јер то за некога значи да одлази на четири ноге.

 

Оставите одговор