ВРЕМЕПЛОВЧЛАНЦИ САРАДНИКА

КРАЉЕВАЧКА ПОЗОРИШНА ДРУЖИНА „БУДУЋНОСТ“

Дилетантско позориште Будућност основано је у Краљеву 1. јануара 1920. Судећи по сачуваним плакатима из 1921, било је доста активно. Од 1. јануара 1920. до 30. априла 1921. наступило је 38 пута. У Матарушкој Бањи гостовали су 1. маја 1921, што је био њихов 39-и наступ, када су извели два позоришна комада „Ђурђевићи“ М. Савића и „Пријатељи“ Лаз. Лазаревића.60 Наредни, 40-и наступ, имали су у сали „Топаловића“ у Трстенику 8. маја 1921, где је приређена добротворна забава за помоћ инвалидском фонду. Дилетантско позориште Будућност том приликом је извело представу „Под маглом“ Алексе Шантића. Другу тачку програма обележио је наступ госпође Гемзел која је отпевала по једну циганску и италијанску песму, одиграла валцер балет „Мајско вече“ и руско коло „Гопак“, након чега је Андруша Казалов одсвирао „Увертиру“. Трећа тачка програма била је игранка.

Две недеље касније, 22. маја 1921, у хотелу „Париз“ имали су 41-и наступ са позоришним комадом „Газда Живко“ Димитрија Стефановића. У Матарушкој Бањи 14. августа 1921. наступили су 43-и пут и то изводећи представе „Ђурђевићи“ М. Савића и „Пријатељи“ Лазе Лазаревића. Позориште Будућност најчешће је наступало у хотелу „Париз“ у Краљеву, где је свакодневно четири сата дежурао по један члан дружине, са задатком да обавештава заинтересоване о условима уписа нових чланова.

Чланови трупе 1921. били су углавном младе занатлије и трговци: П. Крстић, Д. Благојевић, В. Ђорђевић, М. Васиљевић, Ж. Јоцић., Ж. Ракићевић, Б. Момчиловић, Ж. Васић, Н. Пешић и други. Упадљиво је одсуство жена, тако да су најчешће мушкарци тумачили женске улоге. Изузев госпође Гемзел која је тумачила женске улоге у представама „Цигани“ Е. Сиглигетија и „Газда Живко“ Димитрија Стефановића, забележено је још само појављивања госпођице Пешић (ћерке или сестре Н. Пешића) у представи „Цигани“.

Мирјана Савић

(из студије „Позоришни живот у Краљеву 1897-1944)

Оставите одговор