ВРЕМЕПЛОВЧЛАНЦИ САРАДНИКА

Краљ Милан у Краљеву

Законом од 6. марта 1882. године (по старом календару) КНЕЖЕВИНА Србија је Проглашена наследном Краљевином, а Кнез Милан Обреновић наследним Краљем, а Кнежевић Александар Краљевићем престолонаследником Краљевине.

После проглашења Краљевине, Краљ Милан јекренуо у обилазак Србије. После посете више места у Србији, Краље Милан је 17. април стигао у Крарановац. У Карановцу. Према писању новона Краљ је дочекан „Неизбројним народом, који га је , у сред грмљавине топова и јеке звона , поздрављао бурним радосним усклицима и бацао пред њим венце и цвеће, тако да Краљ ходао по самом мирисном цвећу“

По доласку у Карановац, Краљ се најпре помолио Богу у Карановачкој цркви, а потом сместио у Среској кући, која је била припремљена за његов стан.

После тога примио је депутације Карановца, срезова Карановачког, Црногорског, Гружанског и Ивањичког и депутације Крагујевца и офоцирског кора.

Карановчанима, „предвођеним честитим кметом Јованом Новаковићем , Краље је рекао да ће „у овој Општини, која је тако патриотична, тако вредна, тако сложна и отресита“ бити отворена Ратарска Школа.“. Следећег дана, Краљ Милан је отишао је у Манастир Студеницу.

По повратку из Студенице, већ ујутру, депутација општине Карановац је поднела молбу Краљу „ да се Карановац зато што му је име турско другачије назове“

Краљ је прихватио ову молбу Карановчана и рекао „да је у овој молби видео јасан и светао доказ да Карановчани надахнути чистим родољубљем хоће да избришу и последњи трагоног тешког стања под којим су они а са њима и српски народ толико векова патили и мучили се“.

И настаио је беседу „ Ваш Краљ, Ваш кум хоће да Вашу будућност стави под окриље оне значајне народне тековине, која је земљи придобила нов углед, нову славу; Ваш Краљ, Ваш Кум, баш зато хоће да вас прве и најближе седмовратој жичи поздрави данас именом које вам одговара данашњим земаљским околностима, именом града Краљевског града „Краљево“.

Грађани Краљева Краљу Милану су приредили бакљаду. Целе ноћи се играло и певало.

Сутрадан Краљ Милан је отпутовао са свитом за Трстеник.

Припремио др Миалн Матијевић, дипл. ек.

Оставите одговор