ВРЕМЕПЛОВЧЛАНЦИ САРАДНИКА

ОД КАДА СЕ ОБЕЛЕЖАВА ИМЕНДАН КРАЉЕВА

Поромена назива вароши Карановац у Краљево 19. априла 1882. године, је значајан датум за овај град. У прошлости, овај датим је узгредно помињан. Никада није званично обележаван као свечано Општински дан или Општински или градски празник.

Завичајно друштво „Краљево“ је 9. септембра покренуло иницијативу и упутило је Општинском секретаријату за Друштвене делатности да се 19. април обележава као свечани Дан Општине Краљево, или као Имендан Краљева. Нажалост, усмено је саопштено представницима Завичајног друштва Краљево „да Краљево 29. новембра обележава као свој Дан, када је Краљево ослобођено од немаца 1944. године.“

После овога обавештења Завичајно друштво је на својој Скупштино донело Одлуку, да 19. април обележава као Дан завичајног друштва Краљево. Ову Одлуку су потписали Секретар Друштва Васа Туцаковић и др Млан Матијевић Председник Завичајног друштва Краљево.

Завичајно друштво је “Краљево“ је на бази ове Одлуке ревносно и јавно обележавало 19. април, уз пригодан културно уметнички програм. У обележавању Дана Именадна Краљева учествовали су и представници Подружница Завичајног друштва Краљево из Београда и Новог Сада. На обележевању овога датума позивани су представници јавног у културног живота Краљева и предстваници општинских органа и дрруштвено политичких организација. .

Но без обзира на то што је 19. април обележаван као дан Завичајног друштва, настављено је залагање да надлежни општински органи прогласе као дан који ће се од стране општинских органа обележавати заванично и свечано.

После више година разговора, када је Општина Краљево добила статус Града, надлежни органи су, прихватили да се 19. април званино обелжава као Имендан Града Краљева.

Припремио Милан Матијевић

Оставите одговор