ЉУДИ

КОРАЏИЈА

Познато је Краљево по правим кораџијама. У овим лудим временима када се занати губе, Немања Танески се вратио из Београда како би сачувао дедин занат од заборава. На краљевачкој пијаци ћете видети најлепшу радњицу, наочитог момка лепо подшишаног у белом мантилу, који је у преподневним сатима свој фотоапарат заменио корама. Немојте заобићи ово место: коре, флекице, широки резанци са јајима, без јаја, свежи резанци за супу, сушени резанци…

Било где да отпутујем, било где да се одселим, има нешто што ми много недостаје. Нема их нигде и понекад ми се чини да се само у Краљеву још ручно праве, танке и дебеле, а продају се на граме и килограме – Њено величанство, КОРЕ. Не верујете да коре могу недостајати једној модерној, еманципованој жени, а тако се „лагано“ могу направити или купити у маркетима.  Дивим се женама које направе коре за питу, али коре о којима говорим су за гибаницу и то, гибаницу – гужвару. „Кад  Надалина мути јаја“, па дода сира, ни младог, ни старог (то права домаћица зна) и кајмака, а онда залије киселом водом толико да смеса не буде ни ретка, ни густа, како би се сир распоредио по кори која се умаче…А пре свега тога, подмазати уљем тепсију ни мало, ни пуно, таман онако како треба. Све онако како треба, па хајде сад погоди колико то чега треба… Мале тајне великих мајстора…

Да ли сте знали да гибаница води порекло из арапског језика (гбан – сир) према етнологу Марку Филиповићу, а у Египту на арапском језику, сир се каже гибна, односно гибан. Међутим, у великом „Ријечнику“ Југословенске академије је забележено да именица гибаница постаје од глагола гибати. Рекли би – да има сира и кајмака, свако би гибао гибаницу. Е, па, није баш тако. Ако су коре дебеле и жилаве, гибаница ће се слепити, а онда не ваља ништа. Бацили сте сир и кајмак, а то је већ велики луксуз.

Правила се некада недељом за доручак, па док цврчи у плеху, спрема се сто и износи свеже кисело млеко које су правили наши посластичари.

То што „цврчи“ у плеху, значи да треба да се прохлади таман толико да се не охлади, а да је више топлу једете и наравно прстима. Данас се служи  као предјело за рођендане, славе, венчања.

Портал Круг

Оставите одговор