АНЕГДОТЕ

ПОДСЕЋАЊА

ПОКРЕТНЕ СЛИКЕ

Краљевчани су се са покретним сликама први пут срели 1897, само годину дана након Београђана, када је у кафани „Студеница” гостовао путујући биоскоп браће Лимијер. Сачувани су подаци да су аустроугарске власти организовале биоскопске представе у окупираном Краљеву за време Првог светског рата. Прави процват биоскопи доживљавају двадесетих година 20. века, када филмови постају врло популаран вид забаве у Краљеву. Филмови су приказивани у биоскопу „Уранија” и у хотелима „Југославија” и „Париз”, као и у Клубу аеродромаца.

НОВИ ТРЕНДОВИ

Производња грамофонских плоча у Србији, која је почела шездесетих година, изазвала је револуцију у музици. Краљево је, као и многи други градови тих година, добило прве вокалне солисте и локалне музичке групе. Међу првим познатим краљевачким музичарима тих година био је Диего Варагић, који је као дванаестогодишњак 1954. почео да пева народне песме у КУД-у „Железничар”. После неколико година, запевао је забавну музику у вокално-инструменталном саставу у краљевачкој гимназији, да би већ 1961. победио у чувеном музичком такмичењу Радио Београда „Микрофон је ваш”.

ПЕСНИК ИЗ БУКОВИЦЕ

Павле Петронијевић, краљевачки песник, рођен 1826. у селу Буковица, након школовања у Краљеву и Крагујевцу, у Београду је завршио класу поезије и започео студије права. Умро је од колере, у својој 22. години. Писао је углавном родољубиву поезију, у којој је величао опште добро, напредак и слободу, а бавио се и превођењем. Био је члан Дружине младежи српске. Осим што је оставио трага у књижевности и политици, дао је допринос и педагогији, која је била још у повоју, преводом са немачког дела „Поученија једног оца своме сину кога он у Академију шиље“.

ФРАНЦУЗИ

Због присуства великог броја Француза запослених у Фабрици авиона у Краљеву, у вароши је основан Клуб југословенско-француског пријатељства, који је 1933. бројао 160 чланова. Клуб је имао библиотеку са око 1 000 књига домаће и француске књижевности, а из Француске су стизали разни часописи. Клуб је често за све заинтересоване организовао састанке на којима су се читана дела француске књижевности.

БИЦИКЛИСТИ

Краљевачки бициклистички клуб „Металац” формиран је 1950. у ковачници Фабрике вагона Краљево. Међу члановима клуба стасала су многа значајна имена, попут тројице Чубрића, који су учествовали на олимпијадама (отац Радош у Минхену 1972, а синови Рајко у Сеулу 1988. и Радиша у Барселони 1992), Драгана Јелића, јуниорског шампиона Југославије, Драгића Боровићанина, најбољег брдског возача Југославије, Александра Никачевића, првака Југославије, Милоша Борисављевића, првака Балкана итд. У Краљеву је у јулу 1970. одржано Прво балканско бициклистичко такмичање које је на улице града, као посматраче и навијаче, извело на хиљаде мештана, од најмлађих до најстаријих.

Оставите одговор