МЕСТА

ЈЕДИНСТВО

Столарска радионица „Јединство„ је основана 1932. године и била је део убрзане индустријализације која је захватила Краљево 30-их година прошлог века. После Другог светског рата и национализације, радионица је била у неком периоду самостално предузеће, а у другом део Дрвне индустрије „Јасен„. У златним годинама овог предузећа, већина хотела у Москви била је опремљена намештајем из „Старог Јасена„ и из ове радионице. Занимљиво је да је након оштећења насталих упадом демонстраната у Скупштину 5. октобра 2000. године у радионицама „Старог Јасена„ израђен намештај за скупштинско здање…

Радионица Радета Каличанина која се налазила у оквиру некадашњег предузећа „Стари Јасен„ је евидентирана као културно добро 2010. године, што значи да је до 2012. требало припремити документацију, али то није урађено и зато ми сада нисмо могли да интервенишемо. Одељење за урбанизам није упутило инвеститора да нам се обрати, јер по закону није ни имало обавезу. Завод за заштиту споменика културе је пропустио рок да се „Стари Јасен„ утврди као непокретно културно добро – рекла је на седници Скупштине града директорка Завода за заштиту споменика културе, Катарина Грујовић Брковић.

Све у свему, Столарска радионица „Јединство„ није дочекала 90. рођендан, а Краљево и ми, Краљевчани, остали смо без још једног сведока историје. Сетимо се како је у Омладинској 2016. године без трага нестала зграда некадашње општине… Нажалост, због овог сулудог брисања историје нико заплакати неће, а још мање – одговарати.

Са портала Круг, Радмила Весковић

Оставите одговор