КУЛТУРА

ЦРКВА БРВНАРА У ВРБИ

Изграђена је 1831. године и посвећена је Светом Николи, архиепископу мирликијском и чудотворцу. Никола Шарац из Врбе, богати сељак који није имао деце, поклонио је земљу за школу и цркву. На тој дарованој земљи сами сељаци су изградили своју цркву.

Архитектура цркве врло је једноставна, уобичајена и подсећа на обичну кућу брвнару. Основа цркве је правоугаона, с полукружним олтарским завршетком; дужина цркве је 13,20 м, ширина 6,90 м, а укупна површина износи 87 м2. Ова црква брвнара припада црквама средње величине. Постављена је на каменом темељу и прављена од храстових талпи које су положене преко њега. Низак кров, са широком стрехом и поткровом прекривен је ћерамидом. У слемену крова налази се један гвоздени крст. На стрех и је делимично сачуван венац који је украшен урезима и шарама. Црква има четири прозора и двоја врата; главна врата су на западној страни, на јужној страни постоје два прозора, а на северној још једна врата и један прозор. Под цркве је од дасака, а изнад тавањача налази се плитак коритасти свод од шашоваца, тј. дасака које су цепане на кришке, слично шиндри. Унутрашњост цркве чине олтар и централни део – наос.

Сама чињеница да је та црква брвнара посвећена Св. Николи, који је господар и заштитник вода, сведочи о богатству тог краја водом. Вероватно је близина Мораве утицала да црква буде посвећена баш том свецу и да га читав тај крај слави као свог патрона. Чак су и све воденице на Морави посвећене Св. Николи.

Око цркве брвнаре није било собрашица. Има неколико гробова, од којих су најзначајнији гроб дародавца и ктитора Николе Шарца, свештеника Живка Путњиковића са женом и зетом, гробови мештана погинулих у Првом и Другом светском рату и гроб једног Руса за кога се не зна ко је и шта био.

Црква брвнара у Врби у свом веку страдала је више пута, а највише у Првом и Другом светском рату. Мештани су је, под надзором Завода за заштиту споменика културе града Краљева, обновили педесетих година, јер је у рату била доста оштећена од немачких граната. Године 1995. свештеник врпски Добринко Топаловић, уз помоћ једног мештана, обновио је кров, препокрио га ћерамидом и побољшао кровну гредну конструкцију. Последњи конзерваторско-рестаураторски радови под надзором Завода за заштиту споменика културе у Краљеву, обављени су 2016. године.

Оставите одговор