ЉУДИ

ЧОВЕК, МАШИНА И – ПРИЧА О ЉУБАВИ ПРЕКО Х ЗРАКА

Ово је прича о рендген техничару којег су, од почетка епидемије, у Краљеву упознали многи који су долазили да сниме своја плућа и старом рендгену „рођеном“ исте године који ће ускоро, без квара, имати 100.000 експозиција

Веровали или не, они су вршњаци! И један, и други су 1972. годиште, обојица „раситнили“ 50. годину живота. Свакодневно су заједно, нераздвојни већ скоро две године. Занимљиво је да и један, и други раде – савршено. Нема кварова ни замора материјала. Ни код једног, ни код другог. Чудна је, фасцинантна та љубав преко X зрака!

Да су бар смештени на неком бољем месту… Штета што нису. Јер – главни јунак ове приче и његов „пријатељ“ рендген – раде у подрумским просторијама ковид амбуланте Опште болнице „Студеница“ у Краљеву. Не смета њима ни то да раде неуморно.

А нагледали су се свега у ово страшно време короне. Највише ковид пнеумонија, “грудви снега”, „млечног стакла”…свега што корона уме да направи раздирући плућа. И не бира. Ни мушкарце ни жене, ни младе ни старе.

Његово величанство рендген апарат Еи ЈУГОРЕНДГЕН са серијским бројем 56 13 88,  произведен 1972. године у фабрици ЕИ Ниш и Владимир Новић, рендген техничар, рођен 1972. године у Краљеву.

Воли Владимир и брза кола, и моћне брзе моторе, воли људе, воли живот… Уз помоћ ове моћне машине зарађује скромну плату рендген техничара којом издржава и школује три дивне ћерке тинејџерског доба. А зна се, младим девојкама свашта треба.

Владимира познају Краљево и околна места. Нема кога није „усликао” овом моћном машином. Некима је, можда, спасио живот једним од својих око сто добровољних давања крви. Био је Владимир и регионални кординатор у промоцији завештања органа у кампањи „Продужи живот“, која је покренута 2008. године. До усвајања новог закона 2017. године у Краљеву и Рашком округу, захваљујући, пре свега Владимировој причи о значају завештања органа, 4.560 грађана потписало је донорске картице.

Донирао је Владимир пре четири године и кожу непознатим момцима повређеним у страшном пожару, учествовао је много других хуманитарних акција.

Ипак, ово је прича о чудесној, великој љубави, преко X зрака, ЈУГОРЕНДГЕНА – легендерарног олд тајмера здравства у Србији и вечито несташног дечака, бескрајно храброг и великог срца.

Зато, будимо први који ће им пожелети срећан наредни рођендан – тај јубилеј од пола века који ће обележити 2022. године и пожелимо им да га прославе са што мање посла и без  страшне „госпође” короне.

Портал Круг

Оставите одговор