КУЛТУРА

НАПРАВИЛИ НЕСВАКИДАШЊИ ПРИКАЗ БОЖИЋА

Песма владике Николаја „Анђели певају“ била је узор ученицима основне школе „Доситеј Обрадовић“ у Врби код Краљева, да по њој, у сусрет овогодишњем најрадоснијем хришћанском празнику, израде велики и раскошан Божићни вертеп.

Сви актери у овом догађају Рождества, које наводи и песма, израђени су ручно уз помоћ вероучитеља Милана Милутиновића, а остале делове ове сцене осмислили су и идејно поставили скице ученици седмог и осмог разреда.

– Свети Владика Николај, у несагледивом доприносу духовне баштине кроз његова дела, остављене као завет Српском роду, написао је и неколико божићних песама. Оне су постале национални симбол кроз све генерације које славе и дочекују Божић њиховим испевањем. Ђаци су посебно били подстакнути стихом „Што народи чекаше“, који теолошки тачно изражава истину о народима и цивилизацијама старог света у ишчекивању доласка Спаситеља света, каже вероучитељ Милутиновић.

Према његовим речима, ученици су најпре приказали период праисторије и борбе човека са природом у облику праисторијског мамута. Затим су наставили са приказом насеља старчевачке културе, а насупрот тим сценама цивилизације древног истока и Медитерана.

Стари Египат са сфингом, пирамидом и египатским народом су пример несталог идолопоклонства као потребе човека да тражи и спозна живог и истинитог Бога. Хеленизам су приказали са античким стубовима и филозофима који мислима стреме према спознаји истине.

– Симболично разрушеном тврђавом над пећином где се рађа Богомладенац Исус, ученици су приказали смисао по коме стари свет и древне религије нестају и урушавају се пред испуњеним обећањем Бога роду људском кроз векове. Како би у овој сцени уградили и себе односно народ Светосавља, приказали су и део типичног шумадијског села и Србина са Српкињом у традиционалној ношњи који поздрављају новорођеног Христа, додаје Милан Милутиновић.

Употпуњујући комплетну слику несвакидашњег Божићног приказа, ученици трећег и четвртог разреда ове школе припремили су за ову прилику и хорско извођење песме „Анђели певају“.

Текст и фотографије: Јован Слијепчевић

Оставите одговор