ЉУДИСПОРТ

АШКЕ

 

Најуспешнији клупски боксер у богатој историји краљевачког „Металца“, Славко Ашанин Ашке је успешно владао рингом пуних једанаест година, од 1974 до 1985. године. Каријеру је почео у перо-лакој категорији, а завршио је у полусредњој. Два пута је био првак Србије и оба пута учествовао на финалним првенствима Југославије.

Како каже, у каријери је најтеже пролазио са тадашњим вицешампионом света Меметом Богујевцијем, а најдража му је победа против Радоње Штурановића који је био вицешампион Југославије и Балкана. Ашке је био доста брз са невероватно успешним ескиважама, имао је прецизне директе којима је често онеспособљавао своје противнике. У то златно време боксерског клуба „Металац“, подсећамо да су немерљив допринос популарности бокса у Краљеву давали и Ашкетови клупски другови: Јанићијевић, Спасојевић, Дабижљевић, Ивановић, Лазаревић, Шећовић, браћа Милић и браћа Жикић…

Данас је бокс пао на најниже гране, не само у Краљеву, већ у целој Србији. Ашке је редовни учесник традиционалних сусрета бивших југословенских шампиона, који најчешће долазе на сплаварење Ибром од Маглича. Сви они још увек гаје наду да ће се бокс поново омасовити и да ће неки нови клинци доносити медаље са великих такмичења.

Оставите одговор