ЉУДИСПОРТ

Милан Матијевић осваја медаље и у 84-ој години

 

Не само што је хроничар који је успомене на Краљево из прошлости у својим књигама сачувао за нас и потоње генерације, већ је и даље спортски активан, а са државног такмичења ветерана др Милан Матијевић донео је злато и сребро

Др Милан Матијевић истинска је легенда Краљева, јер – не пркоси само својим годинама, него и медицинској пракси. На државном првенству за ветеране од 80 до 84 године, које је одржано у Београду, Милан, који данас има 84 године, освојио је у бацању кугле златну, а у скоку у даљ – сребрну медаљу. Уз све своје пословне и спортске успехе, остао је забележен и његов медицински успех раван чуду, јер је пре осам година, две недеље после операције оба колена успео да, са све концима на ногама, на Балканском првенству у маратону освоји медаљу. Био је, кажу, једина особа у Европи која је у тим годинама, након операције оба колена успела не само да се, након пар дана, подигне на ноге, него и да се бави атлетиком.

Били су, кажу, тада у чуду лекари краљевачке болнице, јер им је Матијевић, са концима на коленима, са Балканског првенства у маратону донео ту своју освојену бронзану медаљу. Добио је тада од особља ортопедског одељења краљевачке болнице надимак «супердека», а заузврат признао је лекарима да је организаторима маратона сакрио чињеницу да су му колена ушивена хируршким концима. Балканско првенство одржано је тада у Турској где је Матијевић отпутовао само две недеље након операције цисте и деформитета на коленима. Интервенција је била сложена, а пацијенту је због година (имао је тада 76) саветовано строго мировање. Доктор Драгиша Костић, ортопед који га ја тада оперисао рекао је да Матијевић због своје упорности и као медицински феномен заслужује да се о њему напише научни рад.

Милан Матијевић и сада претрчи око два километра дневно и свакодневно ради вежбе. Зато поручује да сви људи треба да се баве физичким активностима јер, каже, «тада крв циркулише и благовремено храни све периферне делове органа, одржавајући тело здравим».

За животну посвећеност привреди, спорту и чувању завичајне прошлости од заборава и то што је «сва своја умећа уложио за добробит града», др Милан Матијевић добио је о Краљевдану прошле године Октобарску награду Краљева Матијевић је доктор економских наука, био је истакнути друштвено-политички радник, велики поклоник спорта, а посебно атлетике. Активан је и у пензији, као председник Удружења економиста Краљевчана, председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“, активно помаже многим спортским и удружењима грађана. Написао је 17 књига о краљевачким занатима, еснафима, колонијама, кафанама, боксерском спорту, а осим актуелног рада на књизи „Век железнице у Краљеву“, завршио је и ускоро ће објавити књигу посвећену историји Робне куће «Београд» у Краљеву, чији је дугогодишњи директор био.

Један испуњен живот и све године Матијевића, његов су доказ да, како каже: «живети не значи дисати, него радити, чинити добро, уздићи се у доброти и прочистити свој дух». Довољно да буде леп пример како не постајемо паметнији од онога што смо чули, већ од онога што смо доживели.

 

Портал Круг – Марина Миљковић Дабић

Оставите одговор