ЉУДИ

АДВОКАТ, ПУБЛИЦИСТА И КЊИЖЕВНИК

У Краљеву је живео и радио Др Радисав Целић, адвокат, публициста и књижевник. 

Радисав се родио у Краљеву 8. децембра 1926. године у породици мајке Саре и оца Симе. Основну школу и гимназију завршио је у Краљеву. Ратни вихор Другог светског рата прекинуо је његово школовање, које је наставио после завршетка рата.

Радисав је био младић високог стаса и лепог изгледа. Волео је спорт, а посебну атлетику, бацао је куглу и диск за краљевачке клубове „Железничар“ и „Металац“.

Завршио је Правни факултет у Београду 1958. године. Био је запослен у Управи општине Краљево, Грађевинском предузећу „Каблар“ и Фабрици вагона Краљево. Магистрирао је на Правном факултету у Загребу 1970. године, на тему „Одбрана окривљеног по службеној дужности“. На Државном универзитету у Скопљу одбранио је докторску дисертацију на тему „Сведочење као доказно средтвоу кривичном поступку“ 1980. године. Животни мото му је био „Labor omnia vincit“ (Радом се може све постићи). Поседовао је високу општу и професионалну културу и способност памћења и неговања нациналне традиције.

Адвокатуром је почео да се бави као приправник у Адвокатској канцеларији Момчила Станојевића, једног од великана краљевачке адвокатуре. Адвокатску канцеларију у Краљеву отворио је 1964. године у којој је радио 41 годину.      

Др Радисав, као познати адвокат,  је 12 година водио вежбе студентима треће године Правног факултета у Крагујевцу из Кривичног процесног права. Бројним генерацијама студената остао је у сећању и годинаа га посећивали у његовој адвокатској канцеларији, преко пута кфане „Задужбина“ у улици некада Анђелка Савића, затим Улици Мира Чукулића, а касније Хајдук Вељковој).

Др Радисав се бавио публицистиком. Написао је више стучних публикација и адвокатских приручника, међу коима Скрипте за полагање правосудног испита, „Кривични поступак у пракси“, „Парнични поступак у пракси“, „Прекршајни поступак у пракси“, „Оставински поступак у пракси“ , „Управни спор у пракси“ и  „Оставниски поступак у пракси“.

Др Радисав Целић бавио се и књижевним радом. Написао је више књига, међу којима: „Надимци краљевчана“. Био је члан Удружења кижевника Црне Горе.

Са супругом Емилијом подигао је ћерке Мирјану и Драгану, које живе у Краљеву.

Др Радисав Целић преминуо је 7. априла 2005. године. Сахрањен је на Старом краљевачком гробљу.

За собом је оставио дубок траг у краљевачкој адвокатури, чаршијском животу, бројним издањима књига стручне публицистике и књижевности, вредна поштовања!

Приредио др Милан Матијевић

Оставите одговор