МЕСТА

ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ МАНАСТИР ЖИЧА ЦРВЕНЕ БОЈЕ?

Српски средњовековни манастир Жича из прве половине тринаестог века, посвећен је Хриством распећу а и сам је “распет” између Истока и Запада. Многи тврде да се налази на једнакој удаљености од Цариграда и Рима.

Ипак, оно што већина људи прво примети када је у питању ова импозантна грађевина јесте њена боја. Јер, нема баш пуно манастира у Србији, а ни на свету који су тако интензивно црвене боје. О томе како је до овога дошло постоји занимљива прича.

Наиме, Жичу је подигао први краљ Србије из династије Немањића, Стефан Немањић, а значајну улогу у њеном подизању имао је и његов брат, Свети Сава. Он је једно време боравио на Светој Гори, а по повратку из Никеје у Србију 1220. године наредио је извесне промене у архитектонском изгледу цркве. У трећој деценији тринаестогвека црква је премалтерисана и обојена у црвено.

Историчари уметности сматрају да је то била управо идеја Светог Саве који је на Светој Гори видео храмове који су били црвени. Тамо се и упознао са веровањем да црква почива на крви мученика и да је то симболични оживотворено у боји цркава и након тога је захтевао од мајстора да и Жичу обоје на исти начин.

 

(Са сајта: www.patriot.rs)

 

Оставите одговор