ЉУДИ

ВЛАДАН ВИЋЕНТИЈЕВИЋ ВЛАЈЧО

Vladan Vićentijević Vlajčo

Фудбалску каријеру је започео у својој родној Годачици, али је још 1972. године, морао да прекине играчку каријеру због повреде и већ те године започиње своју дугу и  богату каријеру фудбалског судије, а 1977. године је стекао звање републичког судије.

Четири године је судио некадашњу другу савезну лигу а деби у улози главног судије на мечевима прве савезне фудбалске лиге имао је 1989 године. Тада је, 26.марта, на стадиону Кантрида у Ријеци судио  изузетно буран меч између Ријеке и Црвене Звезде (1:2) у коме је прекинута тринаестогодишња традиција непобедивости домаћег клуба на том терену.

Фифин знак међународног судије добија крајем 1990 године  а деби на међународној фудбалској сцени имао је те исте године ,као помоћни судија на утакмици полуфинала Купа купова између  „Барселоне“ и „Динама“ из Кијева. Био је још два пута помоћни судија, а судио је још две међународне фудбалске утакмице. Као и многим другим фудбалским судијама са ових простора и Владану је међународна судијска каријера отежана  и прекинута због увођења међународних санкција ондашњој Југославији које, на жалост, нису мимоишле ни спорт. Одсудио је нешто више од 1200 утакмица у различитим степенима такмичења.

Каријеру успешног спортског радника Владан наставља у оквирима Фудбалског савеза Србије и судијске организације Краљева као педагог и аутор стручних публикација намењених обукама фудбалских судија. Још у време активног суђења 1990 године Владан објављује прву књигу, „Правила фудбалске игре са коментарима“ а 1995. године објављује и „Практикум за фудбалске судије“ који је наишао на одличне оцене спортске и шире јавности. Своју двадесету књигу посвећену фудбалу и суђењу  названу „Приручник за фудбалске судије, тренере, инструкторе и делегате“ у којој је на чак 370 страна, кроз неколико поглавља дао мноштво корисних савета будућим фудбалским посленицима.

Владан Вићентијевић, надалеко познати бивши фудбалски судија и теоретичар, који је многима у књигама објашњаво фудбал и правила, једном приликом је рекао: “Неретко, преиспитујем себе – да ли сам могао више да учиним?! Зашто нисам био истрајан када су у питању неке младе и перспективне судије? На почетку каријера, у фази изразите перспективе, у време када су највише обећавали, због неправди и подметања ноге, тихо су напустали судијску организацију. Кренули су неким новим животним стазама пуним кривина, макадама и препрека…“.

За свој друштвени и спортски рад Владан је награђиван бројним признањима. Преминуо септембра 2020. године у 72 години живота.

 

По сећању Влајчовог пријатеља Ивана Милића

Оставите одговор