СПОРТ

У ПАКЛУ МЕЂУ ЧОПОРОМ КРАЉЕВАЧКИХ ВУКОВА

 

Година догађања је фебруар 1985… У Краљеву гостује Цибона са шампионским тимом. Ту су браћа Петровић, Зоран Чутура, Миховил Накић, Андро Кнего, Свен Ушић…  У хали крај Ибра паклена бука, гужва каква се на да описати, људи се боре за ваздух наваљујући се једни другима на рамена и леђа. Кнего у налету ка кошу хоће да закуца. Табла пуца, стакло лети на све стране. Призори из деветог круга Дантеовог Пакла. Недостају само казани са врелим уљем. Ђаволчићи су ту, има их 2000 и са изразима лица као да ће сваког тренутка натакнути на ражањ „загребаћке дећке у модрим дресовима!“ Ови у модрим мајцама избегавају да гледају ка трибинама, исто тако својски се труде да не гледају у паркет. Ваљда да не покажу страх пред предаторски настројеним фанатицима у публици! Слога држи егал до пред крај… Ипак они су тада харали Европом и газили редом у тадашњем Купу шампиона. И успевају да победе и овде.

 

 

Недуго после тога ја у Вараждину у војсци изашао сам у град и сео у тамошњу „Градску кавану“. Испред мене Темпо или хрватске Спортске новости, више се не сећам. У новинама интервју са покојним Драженом Петровићем. Читам интервју док лагано испијам криглу Лашког пива. Тамо питање новинара: „Играли сте у многим дворанама широм Европе, где Вам је било најтеже?“ А, он одговара: “ У Краљеву, тамо вам публика буквално дише за врат док играте!“

Тих година, тачније 1987., Звевда у полуфиналу плеј офа избацује Цибону, али у финалу губи од Партизана. Негде у рану јесен после тога Цибона игра са Реалом припремну утакмицу пред нову сезону, и одучавају га од кошарке са 20 разлике. Један од играча Реала прилази Дражену: „Браво! Одлично играте, нисте случајно прваци Југославије.“ Дражен му каже:“ Нисмо прваци изгубили смо од Звезде!“ Овај:“А звезда је првак.!?“ Дражен: „Ма нее, изгубили су у финалу од Партизана!“ Ето колико је моћна била Југо кошарка у то време! То је била кошаркашка лига са само 12 клубова у којој није играо ниједан странац!

 

Мирко Вујић

Оставите одговор