ВРЕМЕПЛОВ

ТУРИСТ

Половином прошлог века краљевачко Грађевинско предузеће Каблар, на тргу Солунских ратника, који се тада звао другачије, започело је зграду за своје потребе, за дирекцију предузећа и смештај радника. Каблар је изградњу прекинуо због недостатка пара те је објекат стајао неколико година незавршен. Општина Краљево 1958. године оснива Угоститељско предузеће Турист, у замену за започети објекат Каблару уступа национализовану Тодосијевића зграду у улици Цара Душана и тада креће изградња хотела Турист.

Изградња новог хотела наметала се као потреба, јер су стари хотели Париз и Југославија имали укупно свега 25 соба на располагању и уз још три собе за преноћиште у гостионици Европа у Краљеву је на располагању имало укупно, свега 60 кревета за путнике, туристе и друге госте. Изградња модерног хотела изазивала је велико интересовање у граду. Једном недељно председник општине је посећивао градилиште ради увида у ток и квалитет градње.

Пред пуштање у рад хотела организована је стручна обука за новопримљене раднике. Потом и стручна екскурзија у хотеле Москву и Палас у Београду, Еспланаду у Загребу, Слон у Љубљани, затим у хотеле у Опатији и другим приморским местима. За Турист су набављени најсавременији намештај, опрема,прибор и инвентар тако да је, када је свечано отворен, 1. маја 1960. године то био најмодернији хотел у овом делу Србије. Тада је регистровано Угоститељско предузеће Турист чији први директор је био Новак Луковић. Наредне године Турист је припојен Угоститељском предузећу Србија.

У почетку хотел је запошљавао 55 радника. Ентеријери су били модерно уређени, а у великој ресторан сали академски сликари Пиво Караматијевић и Петар Бабић урадили су зидну слику у специјалној техници диманзија 18 x 2,20 метара. Хотел је имао четири лепо уређене сале назване по имена старих кафана које су се некада налазиле на простору новог хотела – сала Вардар, ресторан Европа… Смештајни капацитет чинило је 80 соба са 140 кревета. Хотел Турист је тада био разврстан у „А„ категорију.

У новом хотелу гостовали су чувени естрадни уметници, певачи и оркестри. У Туристу су међу првима певали Аца Трандафиловић и Вуле Јевтић, наступао оркестар познатог хармоникаша Рада Стојановића Лаповца, у великој ресторан сали организовано је уживо снимање изузетно популарног такмичења певача „Микрофон је ваш„ које је директно преносио Радио Београд…У увек пуној горњој сали оркестри су свирали само забавну и староградску музику и то је тако бивало деценијама…

Одломци из књиге „Краљевачке кафане„, Др Милана Матијевића.

Оставите одговор